Mit jelent az, hogy már az ausztrál miniszterelnök is nyíltan Trumpot parodizálja?

2017 június 17., szombat 9:14

Csütörtökön szivárgott ki egy videó arról, hogy az ausztrál miniszterelnök, Malcolm Turnbull Donald Trumpot parodizálja. Turnbull az ausztrál parlament éves bálján adta elő a műsorszámát, a reakciók alapján jól szórakoztak a megjelentek is. 

De azon kívül, hogy a videó tényleg vicces, elég komoly kérdéseket is felvet: nem nagyon tudni arról példát, hogy az Egyesült Államok egy fontos szövetségesének miniszterelnöke ilyen nyíltan csinált volna viccet az USA aktuális elnökéből. Nem véletlen, hogy Turnbull később próbálta is jelentékteleníteni a jelenetet, és arról beszélt, hogy valójában magát paródizálta, nem Trumpot, de ezt nyilván nem hitte el senki neki. 

Az pedig, hogy politikusok világszerte debilként kezelik az Egyesült Államok elnökét, valójában senkinek nem jó (mármint persze a NATO-USA-EU tengelyen belül). Nem véletlen, hogy már nyíltan olyan állítások terjednek a szövetséges országok védelmi minisztériumaiban, hogy katonai kérdésekben Tillersonra és Mattisra kell hallgatni, mert nem Trump irányít. 

Az igen ismert geopolitikai elemző, Ian Bremmer pedig arról írt az ausztrál videó kiszivárgása után, hogy ez is jól mutatja, hogy a világ vezetői Trumpot úgy kezelik, mint a valaha volt legalkalmatlanabb embert az elnöki székben és nincsenek oda a gondolattól, hogy vele kell együtt dolgozzanak. 

Bremmer arról beszélt, hogy államfőkkel és miniszterekkel folytatott magánbeszélgetésein rendre az jött elő, amit Turnbull most csak kimondott a jelenetében. 

De az utóbbi időszakban egyre több államfő játszott rá világosan a Trump-ellenes hangulatra. Emmanuel Macron miközben az amerikai klímakutatókat csábította Franciaországba dolgozni, létrehozott egy honlapot "Make Our Planet Great Again" néven. 

A múlt hónapban öt északi ország miniszterelnöke állt össze egy fénykép erejéig, hogy Trump szaúdi útján készült híres fotóját utánozzák le. De még Vlagyimir Putyin is szórakozott egy sort a héten, amikor egy tévés kérdezős műsorban megüzente, hogy James Comey, az FBI Trump által kirúgott igazgatója kérhet politikai menedékjogot Oroszországban. (Vox)