Terrortámadás, túszdráma Maliban

külföld
2017 június 18., 18:37
comments 43

Feltehetően dzsihadista fegyveresek támadtak meg Maliban egy luxus üdülőhelyet vasárnap - adta hírül az afrikai ország belbiztonsági minisztériumának szóvivője.

A Kangaba nevű üdülőtelepen magyar idő szerint vasaárnap éjjel még tartottak a harcok, 32 túszt sikerült kiszabadítani. Áldozatokról még nem érkezett hivatalos jelentés, de több hírügynökség is biztosra veszi, hogy vannak halálos áldozatok és sebesültek is.  Az AFP francia hírügynökség két halottról tud.

Az üdülő Bamako mellett van, és a külföldiek kedvelt hétvégi pihenőhelye.

Az AFP francia hírügynökség szem- és fültanúkra hivatkozva azt jelentette, hogy füst gomolyog és lövéseket hallani a helyszínen, amelyhez Mali katonákat vezényelt. Az AFP szerint csatlakoztak hozzájuk az országban állomásozó francia antidzsihadista erők is.


Maliban az elmúlt években rendszeressé váltak az iszlamista hátterű terrortámadások. 2015 novemberében több mint 20-an meghaltak a bamakói Radisson Blu elleni túszejtés után. Azóta rendkívüli állapotot vezettek be az országban, ami jelenleg is érvényben van. A 2015-ös támadást az al-Kaida egyik sejtje vállalta magára. 

Legutóbb januárban történt komolyabb támadás Maliban. Legalább 47-en legalább meghaltak, miután egy öngyilkos merénylő felrobbantott magát az afrikai ország Gao városának egyik katonai létesítménye előtt. Akkor is az al-Kaida észak-afrikai szárnya adott ki közleményt, és közölték, hogy a merényletért a velük szövetséges al-Murabitun iszlamista terrorcsoport a felelős. (MTI, BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.