Orosz támadás elleni hadműveleteket gyakorolt a NATO a lengyel-litván határon

külföld
2017 június 18., 12:14
comments 107
  • NATO-csapatok komolyan készülnek arra az eshetőségre, hogy Oroszország támadást indít a balti államok ellen.
  • Először gyakorlatoztak brit és amerikai csapatok a lengyel-litván határon. 
  • Amerikai helikopterek és a brit légierő támogatásával lengyel, litván és horvát katonák vettek részt a gyakorlaton.

A hadgyakorlat fő helyszíne a közeli településről elnevezett Suwalki-rés volt. Ez a keskeny, 100 kilométernél alig valamivel hosszabb határszakasz Fehéroroszország és az orosz fennhatóság alatt álló kalinyingrádi terület közé ékelődve köti össze a balti államokat Lengyelországgal és azon keresztül többi NATO-szövetségessel. Ha az oroszok megszállnák a lengyel-litván határvidéket, azzal Észtországot, Lettországot és Litvániát is elvágnák a nyugati szövetségesektől. Ez a terület a balti államok védelmének legfontosabb startégiai pozíciója, egyszersmind legnehezebben védhető területe is.  

link Forrás

Oroszország természetesen cáfolja, hogy beavatkozásra készülne és azzal vádolja a NATO-t, hogy hadereje felvonultatásával veszélyezteti Kelet-Európa stabilitását. A Reutersnek nyilatkozó Ben Hodges altábornagy szerint fontos üzenetet hordoz a gyakorlat, mert a szövetségeseknek jelezniük kell az oroszok felé, hogy készen állnak arra, hogy reagáljanak bármilyen agresszióra.

A NATO a Krím-félsziget 2014-es annektálása óta komolyabban számol egy balti beavatkozás lehetőségével. Korábban egyáltalán nem állomásoztak idegen csapatok az északi országokban, viszont az elmúlt három évben összesen négy állandó alakulatot, mintegy 4500 külföldi NATO-katonát telepítettek Észtország, Lettország, Litvánia és Lengyelország területére. Az érintett országok további erősítést várnak a NATO-tól.

A hadgyakorlatok is sűrűsödnek a térségben: júniusban az elmúlt évek legjelentősebb európai NATO-gyakorlatát tartották Lengyelországban, Anakonda-művelet néven, 24 ország 30 ezer katonájának részvételével. A mostani, suwalki gyakorlaton nagyjából 1500 katona vett részt. A litvánok szerint ekkora katonai erő szerint nem elég a földnyelv megvédéséhez valós konfliktus esetén. A lengyelek szintén a Suwalki-rés védelmének megerősítését sürgeti. 

A NATO főhadiszállásán azzal számolnak, hogy szeptemberben Moszkva is komoly erődemonstrációra készül: Fehéroroszországgal közösen egy nagyjából 100 ezres hadsereget terveznek felvonultatni a Zapad (Nyugat) kódnevű akció részeként. A balti államok katonai vezetése szerint az oroszok a Suwalki-rés megszállásának katonai műveleteit gyakorolják majd. (Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.