Az amerikaiak lelőttek egy szír vadászgépet

Vasárnap az amerikai légierő lelőtt egy szír vadászgépet, amely nem sokkal korábban az Egyesült Államok által támogatott erőket bombázta Észak-Szíriában. A Pentagon szerint a szír vadászgép a Szíriai Demokratikus Erők fegyvereseit támadta egy Ja' Din nevű településen, Rakkától délnyugatra.

A szír légierő egyik Su-22-es gépe.Fotó: Iliya Pitalev/RIA Novosti

Több mint tíz év óta először fordult elő, hogy az amerikai légierő lelő egy legénységgel repülő ellenséges gépet. Ezt is jelzi, milyen hevesek a harcok Szíriában. Egy hónapon belül ez volt a negyedik olyan alkalom, hogy az amerikaiak a szír kormányerők ellen hajtanak végre támadást.

A szír hadsereg közleménye szerint a vadászgép pilótája meghalt. Állításuk szerint a gép csak az Iszlám Állam állásait támadta. Most azzal vádolják az Egyesült Államokat, hogy együttműködnek a terroristákkal, hogy végrehajthassák az amerikai-cionista projektjüket a régióban.

Amerikai FA-18-asFotó: TOSHIFUMI KITAMURA/AFP

A Pentagon szerint mielőtt lelőtték volna a szír gépet, felhívták a szír kormányerők legfontosabb szövetségesének számító oroszokat, hogy megelőzzék a helyzet eldurvulását, de a Su-22-es gép a figyelmeztetés ellenére sem hagyta abba a támadást a lázadók ellen. Az amerikai F/A-18 ezután kezdett el lőni. A Pentagon szóvivője szerint nem igaz, hogy a szír gép az Iszlám államot támadta volna, mivel Ja' Dint a Szíriai Demokratikus Erők ellenőrzik. (Washington Post)

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.