Az Index facebookos feljelentésére szervez akciót a hitgyülis Hetek rovatvezetője a Szolgálólány meséjéről szóló poszt miatt

Média
2017 június 19., 12:40
comments 242

Posztot írt az Index Commentcom nevű médiablogja a Szolgálólány meséje című amerikai tévésorozatról, ami Margaret Atwood regényéből készült. Magában a bejegyzésben konkrétan elő sem fordul a keresztény szó, a linkjét azonban a következő rövid ajánlószöveggel rakták ki vasárnap az Index fb-oldalára:

"Milyen lenne a világ, ha keresztény fundamentalisták irányítanák? Ilyen."

Ezután lendült akcióba Morvay Péter újságíró, a Hetek című lap külpolitikai rovatvezetője. A tumblres blogján, illetve a Facebookon részletes gyakorlati utasításokkal illusztrált felhívást tett közzé arról, hogyan kell feljelenteni az Indexet a Facebooknál gyűlöletbeszéd miatt.

"A kereszténységből és a bibliai értékekből rendszeresen gúnyt űző Index ma reggel ismét megjelentetett címlapján egy cikket, amely alkalmas a keresztények elleni gyűlölet szítására."

A felhívás első mondatából az legalább kiderül, hogy Morvay úgy indította az akciót, hogy nem olvasta a cikket, csak az ajánlót, hiszen, mint mondtam, aki magát a cikket olvassa, az nem találkozhat egyetlen, keresztényekre vagy kereszténységre tett utalással sem, nemhogy gyűlöletkeltéssel.

Morvay, akinek nagy gyakorlata van a szervezkedésben, hiszen a nyolcvanas években éveken keresztül adott spiclijelentéseket a saját barátairól és évfolyamtársairól a kommunista titkosrendőröknek, most is gyakorlatiasan szervez: screenshotokkal illusztrált folyamatábrán mutatja be a magukat egy médiablog ajánlója által üldözöttnek érző keresztény olvasóknak, hogyan jelenthetik fel az Indexet.

Ebben az unortodox korban ilyen unortodox módon intézik nálunk a sajtóvitákat.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.