Az Index facebookos feljelentésére szervez akciót a hitgyülis Hetek rovatvezetője a Szolgálólány meséjéről szóló poszt miatt

Posztot írt az Index Commentcom nevű médiablogja a Szolgálólány meséje című amerikai tévésorozatról, ami Margaret Atwood regényéből készült. Magában a bejegyzésben konkrétan elő sem fordul a keresztény szó, a linkjét azonban a következő rövid ajánlószöveggel rakták ki vasárnap az Index fb-oldalára:

"Milyen lenne a világ, ha keresztény fundamentalisták irányítanák? Ilyen."

Ezután lendült akcióba Morvay Péter újságíró, a Hetek című lap külpolitikai rovatvezetője. A tumblres blogján, illetve a Facebookon részletes gyakorlati utasításokkal illusztrált felhívást tett közzé arról, hogyan kell feljelenteni az Indexet a Facebooknál gyűlöletbeszéd miatt.

"A kereszténységből és a bibliai értékekből rendszeresen gúnyt űző Index ma reggel ismét megjelentetett címlapján egy cikket, amely alkalmas a keresztények elleni gyűlölet szítására."

A felhívás első mondatából az legalább kiderül, hogy Morvay úgy indította az akciót, hogy nem olvasta a cikket, csak az ajánlót, hiszen, mint mondtam, aki magát a cikket olvassa, az nem találkozhat egyetlen, keresztényekre vagy kereszténységre tett utalással sem, nemhogy gyűlöletkeltéssel.

Morvay, akinek nagy gyakorlata van a szervezkedésben, hiszen a nyolcvanas években éveken keresztül adott spiclijelentéseket a saját barátairól és évfolyamtársairól a kommunista titkosrendőröknek, most is gyakorlatiasan szervez: screenshotokkal illusztrált folyamatábrán mutatja be a magukat egy médiablog ajánlója által üldözöttnek érző keresztény olvasóknak, hogyan jelenthetik fel az Indexet.

Ebben az unortodox korban ilyen unortodox módon intézik nálunk a sajtóvitákat.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.