A belgák megállítanák Brüsszelt, mert úgy érzik, veszélyben a sült krumplijuk

külföld
2017 június 20., 16:04
comments 136

A belga emberek ellen elkövetett bűncselekménnyel vádolták meg az Európai Bizottságot belga politikusok, miután így értelmeztek egy formálódó egészségügyi határozatot, ami szerintük ellehetetlenítené a belga konyha csúcsteljesítményét, a sült krumplit. 

A legtöbbször majonézzel felszolgált fritét árusító bódék nélkül alig lehet elképzelni egy belga utcaképet, most viszont sokan úgy érzik, hogy ezt lehetetlenítené el az EU.

A Bizottság persze nem magát a sült krumplit tiltaná be, hanem csak arról rendelkezének, hogy a kereskedelemben forgalmazott sült krumplihoz a burgonyát elő kéne főzni, hogy megelőzzék az akrilamid kialakulását. 

photo_camera Fotó: ERIC LALMAND/BELGA/AFP

Ahogy az EU leírása fogalmaz, „az akrilamid szénhidráttartalmú élelmiszerekben keletkezik azok magas hőmérsékleten (120 °C felett) történő hevítésekor (sütés, pörkölés, grillezés), alacsony nedvességtartalomnál. A különböző sült burgonya termékek, kávék, kekszek, kenyerek az akrilamid fő étrendi beviteli forrásai. Az expozíciónak leginkább kitett fogyasztói csoport a gyermekek (alacsony testtömegük miatt)”.

Mivel laboratóriumi tesztek és állatkísérletek már rákkeltőnek találták az akrilamidot, ezért alakítanák át most a sült krumpli készítésének módját. 

Ugyanakkor Belgium szerint ez a megkötés tönkretenné a sült krumpli ízét, és elpusztítaná az ország gazdag gasztronómiai hagyományait. 

Az EB szándéka ellen tiltakozott az ország turisztikai minisztere, Ben Weyts is, aki azt kérte, hogy a Bizottság az ország kulturális integritása érdekében gondolja át még egyszer a dolgot. Levelet is írt az élelmiszerügyi biztosnak, Vytenis Andriukaitissznak, szintén az ország gazdag kulináris tradícióira hivatkozva. 

Szerinte a belga sült krumpli íze a kézműves szakértelemmel krumplit sütő mesteremberek tudásából jön, akik előbb nyersen, majd még egyszer, egy második alkalommal is megsütik a krumplit. Mint a miniszter írta, megérti, hogy országukon kívül más kultúrák vannak, de nekik megvan a saját kulturális hagyományuk, és szégyen lenne, ha az Európai Unió ezt betiltaná. 

További sértést jelentett amúgy, hogy a Bizottság munkaanyaga közismert nevén, "French friesként" emlegette a sült krumplit, holott a belgák biztosan állítják, hogy ezt a fogást ők adták a világnak. 

A belga politikusok kirohanása ellenére amúgy az EB határozata inkább lenne ajánlás, semmint egyértelmű tiltás. A Bizottság szóvivője szerint ők csak arra törekednek, hogy minél jobban csökkentsék az akrilamidok előfordulását, és eszük ágában sincs sem belga, sem másmilyen sült krumplikat betiltani. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.