A Libri megtagadta egy gyerekverésre buzdító, fundamentalista keresztény könyv terjesztését

ÉLET
2017 június 20., 13:27
comments 418

A Keresztyén Ismertterjesztő Alapítvány (KIA) jelentette meg James Dobson amerikai pszichológus Fegyelmezz! Megéri című művét, ami részletesen foglalkozik azzal, hogy hogyan kell és érdemes megverni a gyerekünket. A szerző részletes technikai tanácsokat ad például arról is, hogy milyen eszközzel – ajánlott a bot és a bőrszíj – dolgozzon a jó szülő, illetve hogy a kisgyerekek testfelületének mely részeit érdemes leginkább ütni.

A könyvet árulta magyarország legnagyobb könyvterjesztő és kerekedő cége, a Libri is, de most, az olvasótábor egy részének felháborodását látva levette a polcairól Dobson művét. A témáról szóló HVG-cikk után ugyanis több mint ezer pszichológus és gyermekvédelemmel foglalkozó szakember írt alá tiltakozó petíciót

Dobson nem valami perverz különc, hanem egy létező, és főleg Amerikában virágzó szubkultúra elismert szerzője. A bibliai alapon álló fundamentalista keresztény-keresztyén mozgalmak, egyházak és szekták egyik alapvetése, hogy a gyereknevelésben nemhogy megengedhető, de egyenesen ajánlott a testi fenyítés, a gyerekek tudatos, hideg fejjel végrehajtott, programszerű verése. A Fegyelmezz!-t kiadó KIA munkatársai között két olyan Magyarországon élő amerikai is van – Monty Taylor és Mark Van Bebber – akik egy Entrust nevű amerikai vallási alapítványhoz kötődnek.

Amikor felhívtam a KIA számát, a telefont felvevő nő, amint rátértem a témára, miszerint meg szeretném tudni, hogy pontosan milyen egyház vagy szekta áll mögöttük, megtagadta a választ, majd hirtelen azt állította, hogy ő, bár a KIA nevében vette fel a telefont a KIA központjában, nem az alapítvány alkalmazottja és amúgy is, az alapítvány munkatársai közül még napokig senki sem fog bemenni dolgozni, csak ő, akinek semmi köze a szervezethez.

Ez a bizarr viselkedés azonban egyáltalán nem lepett meg. Nemrég ugyanis egy kísértetiesen hasonló ügyben nyomoztam és pont ugyanezt tapasztaltam: vallási profillal is rendelkező alapítványok, tikolózó, magukról semmit el nem áruló, a telefont gyorsan lecsapó kiadókkal. 

link Forrás

Abban az ügyben Kay Kuzma amerikai szerző Az első hét év című gyermeknevelési tanácsadójáról volt szó, amiben Kuzma ugyanígy részletes technikai-taktikai tanácsadást tartott a hatékony gyerekverésről. Finom különbségek azért voltak, a bottal, léccel és bőrszíjjal dolgozó Dobsonhoz lépest, aki soha nem ütne kézzel, Kuzma a kézzel verés apostolnője. De ugyanúgy amerikai fundamentalista. Az első hét évet egy Nyolc Lépés nevű alapítvány adta ki. Az ő emberük nem mutatkozott be, majd amikor közöltem vele, hogy gyereket verni Magyarországon bűncselekmény, egyetlen kérdésemre sem válaszolt. 

A közös ideológia alap és a rendszeresen forgatott biblia miatt még az érvként előhúzott idézetek is hasonlóak vagy azonosak. 

Amikor az Első hét év ügyében kutakodtam, a kötetet terjesztő Advent könyvkiadó vezetője, Egerváriné Kökényes Zsuzsa azzal kezdte, hogy Kay Kuzma fantasztikus asszony, és hogy a Szentírás ki  is mondja, hogy ne vond meg a vesszőt a te fiadtól.  

Amikor a KIA reagált a pedagógusok és szakemberek tiltakozó petíciójára,  Monty Taylor a következőt posztolta a Facebookra:

„Mint keresztyén kiadó, mindig készek vagyunk alávetni magunkat Isten Igéjének.

Zsidókhoz írt levél 12,6: Mert akit szeret az Úr, azt megfenyíti, és megostoroz mindenkit, akit fiává fogad.

Példabeszéd 13,24: Aki kíméli botját, gyűlöli a fiát, de aki szereti, idejében megfenyíti.

Példabeszéd 23,13: Ne sajnáld megfenyíteni a gyermeket, nem hal bele, ha megvered bottal.”

Ezek a fundamentalista kisegyházak és szekták a legkevésbé sem törődnek azzal, hogy a magyar törvények tiltják a gyerekverést. A taktikájuk jól érezhetően az, hogy a bibliai hivatkozást valahogy mégis összhangba hozzák a legtöbb civilizált ország tiltó törvényeivel. Ezt azáltal képzelik elérni, hogy a gyerekverést valami más, eufemisztikus kifejezéssel helyettesítik, illetve hogy külön fogalomként kezelik a fenyítést és azt a másik fajta fenyítést, aminek nyoma is marad, így miatt le is tartóztathatják az istenfélő gyerekbántalmazót. Kuzma könyvének gyerekverős fejezetében hosszú bekezdéseket szentel annak, hogy pontosan hogyan lehet külsérelmi nyomok nélkül embert verni. De tökéletes példa erre a sunyi  okoskodásra Monty Taylor már idézett fb-posztjának a vége:

A Biblia tanítása világos: aki szereti a gyermekét, megfenyíti, DE SOHASEM BÁNTALMAZZA és nem okoz fizikai sérülést. Megfelelő szeretettel és önfegyelemmel kell nevelni a gyermeket. Az említett könyv is ezeket az elveket vallja és a bántalmazást elítéli!!!! Monty Taylor Igazgató  

A vicc az, hogy Monty Taylor ebben hazudott. A Biblia ugyanis egyáltalán nem azt mondja, hogy az ember sosem bántalmazza a gyerekét és ne okozzon neki sérülést. Ellenkezőleg. Mózes például direkte azt mondja, hogy ha a gyerek nem engedelmeskedik a szüleinek, öljék meg:

„Ha valakinek pártütő és makacs fia van, a ki az ő atyja szavára és anyja szavára nem hallgat, és ha megfenyítik, sem engedelmeskedik nékik: Az ilyet fogja meg az ő atyja és anyja, és vigyék azt az ő városának véneihez és az ő helységének kapujába, És ezt mondják a város véneinek: Ez a mi fiunk pártütő és makacs, nem hallgat a mi szónkra, tobzódó és részeges: Akkor az ő városának minden embere kövekkel kövezze meg azt, hogy meghaljon.” Mózes V. 21:18-21  

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.