Szárított gyíkfaszt árultak ritka szerencsehozó növény gyökereként az interneten, nagyot kaszáltak vele

Nagyívű, kontinenseken átívelő nyomozás eredményeképpen indiai és brit állatvédelmi nyomozók tárták fel annak a nemzetközi csalóhálózatnak a munkáját, melynek tagjai egy veszélyeztetett fajnak számító gyíkfaj szárított péniszeit adták el egyes rituális közösségekben szerencsét hozó gyökérként beállítva. 

A World Animal Protection közleménye szerint néhány gyíkfaj szárított pénisze pont úgy néz ki, mint a meglehetősen ritka hatha jodi növény gyökere, amit India több régiójában szerencsehozó talizmánként kezelnek, széles körben elterjedt a nézet, hogy bíróságokon is szerencsét hozhat. 

A hatóságok eddig öt rajtaütést vittek véghez Odisha államban, de további akciók is várhatóak. A növény több helyen mára szinte teljesen eltűnt, ezért ezt a hiányt megérezve a csalók online kezdték el árusítani a gyíkfaszokat. 

Az állatvédők szerint a csaláshoz a veszélyeztetett gyíkfajokat csapdákkal szedhették össze, majd elvághatták a torkukat vagy betörhették a koponyájukat, mielőtt levágták a nemiszervüket. Az aktivisták szerint nagy mennyiségben kereskedtek a gyíkpéniszekkel. (AP)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.