Vádat emeltek két, hajléktalanokat heccből véresre rugdosó kamasztársasággal szemben

Több 444 videó?
Szeretném

A Fővárosi Főügyészség két, egymáshoz hasonló - hajléktalanok sérelmére, fiatalkorúak által elkövetett - bűnügyben nyújtott be vádiratot a bíróságra. Az elkövetők közülük a legidősebb is csak 18 éves volt a bűncselekmény idején.

Az egyik ügyben az elkövetéskor 14, 15 és 18 éves vádlottak 2016. június 24-én a hajnali órákban egy XVIII. kerületi társasház előtt, a padokon alvó két, hajléktalan férfit támadtak meg, a vád szerint pusztán azért, mert verekedni akartak.

A három elkövető a két sértettet felváltva ütötte és rúgta akkor is, amikor a sértettek a bántalmazástól már a földre kerültek. Egyikük a bántalmazás során egy fahusángot is használt, illetve az egyik földön fekvő sértettet meg is taposta. A bántalmazás következtében az egyik férfi életveszélyes sérüléseket szenvedett, és a súlyos sérülések veszélye a másik sértett esetében is reális volt.

A másik ügyben 2016. szeptember 22-én a hajnali órákban, az akkor 16, illetve 17 éves vádlottak - két ismeretlen társukkal együtt - a X. kerületi Örs vezér téri aluljáróban figyeltek fel a sértettre.

Miközben többször elhaladtak az alvó férfi mellett, megállapodtak abban, hogy bántalmazni fogják. Az arcukat kendővel eltakarták, majd rákiabáltak az alvó sértettre, aki felébredt és felült. A 16 éves elkövető ekkor a sértettet szemből, acélbetétes bakancsával több alkalommal arcon rúgta, majd a bántalmazásba a vádlott társa is bekapcsolódott és az egyik ismeretlen társukkal együtt egyszerre rugdosták a földön fekvő férfit, aki ennek következtében a fején számos zúzott sérülést szenvedett el.

Az ügyészség mindkét ügy vádlottjaival szemben - az életkorukra vonatkozó speciális jogszabályi rendelkezések figyelembe vételével - letöltendő szabadságvesztés kiszabását indítványozza a vádiratokban.