A német rendőrség 36 ingatlanban razziázott gyűlöletkeltő Facebook-posztok miatt

Járvány hírlevél
A koronavírus és a küzdelem ellene. A helyzet itthon és a világban.

A német hatóságok közlése szerint a rendőrség szerdán 36 otthonban tartott házkutatást fenyegető, gyűlöletkeltő és zsaroló közösségimédia-posztok miatt. A rendőrség szerint a többségük politikailag motivált tartalmat osztott meg, de egyikük a sértettet a szexuális orientációja miatt támadta. A razziának volt egy kifejezetten az internetes gyűlölködés elleni figyelemfelhívó szerepe is, a német rendőrség tavaly is tartott ilyen napot.

Németországban most fogják tárgyalni azt az új médiatörvény-tervezetet, ami arra kötelezné a közösségimédia-hálózatokat, hogy az egyértelműen törvénybe ütköző tartalmakat 24 órán belül távolítsák el, a nem azonnal világos ügyekben pedig egy héten belül döntsenek. Ellenkező esetben akár 50 millió eurós bírságot is kaphatnak.

Nem biztos, hogy el fogják fogadni a szigorú törvényjavaslatot, ami a bírálói szerint alkotmányellenes. A Facebook közleményben reagált, amiben arról írt, hogy az aránytalanul nagy büntetés arra fogja ösztönözni a moderátorokat, hogy a nem egészen világos esetben is inkább töröljék a posztokat. (New York Times)