A webkamera megmutatta, milyenek igazából a gólyák, a kommentelők és a gólyavédők egymásnak estek

INTERNET
2017 június 22., 14:22
comments 210
link Forrás

Senki sem úgy beefelni-francbaküldeni, mint egy szelid lelkű madárbarát!

Annak, aki még nem látott ilyet, tényleg felkavaró videót tett közzé csütörtökön a Magyar gólya webkamerák nevű fb-oldal. A filmen az látható, ahogyan egy anyagólya az eleve későn kikelt, ezért a kortársakhoz képest kicsi fiókái közül fogja a másodszülöttet és hosszas, koncentrált csőrözéssel - és a kistesó némi segítségével - lassan megkínozza. A kommentekről kiderül, hogy a kisgólya a felvételt publikálása idején ugyan még élt, de igen valószínű volt, hogy a folyamat végére megöli az anyja. (Most néztem rá az élő kamera képére és a kicsi már nem látható a fészekben.)

Ez teljesen normális viselkedés a gólyáknál, ami a faj fennmaradását és a minél életképesebb fiatalok megmaradását szolgálja, de ezzel együtt kétségtelenül igen erőteljes látvány, ha nem számít rá az ember.

De még az ilyen brutális látnivaló sem igazán magyarázza azt a tragikomikus tombolást, ami a videó alatt kitört, méghozzá leginkább a madárvédők jóvoltából. Pedig ahhoz képest, hogy milyen ikonikus, titokzatos okból aranyosnak elkönyvelt állat a gólya, még egészen enyhének is minősíthető az a pár sajnálkozó, siránkozó vagy értetlenkedő komment, amit az "ellentábor" tagjai eleresztettek. (Hacsak nem volt több durva beírás, amit időközben kimoderáltak.)

Nem volt itt olyan marha nagy csiporgás, maximum olyanokat írtak a sápítozók, hogy

szörnyű kínzás, miért nem löki ki a fészekből, egy mozdulat..a többinek is sokk.. vagy dobná ki a tojást..

meg hogy

el kellene tőle szedni és állatvédők felnevelnék

illetve hogy

egy bajom azért van, hogy nem azonnal ható halált oszt és azt hiszem minden állat a zsákmányával is így bánik.

De ebben az agyrepesztő melegben a jelek szerint még ez is túl sok volt a madárbarátoknak. Akik közül előbb páran összeállítak, hogy jól helyretegyék az érzékenykedőket:

XY: Amíg nem volt fészek kamera, azt se tudtátok, hogy van ilyen, most meg mindenki siránkozik...Néhány millió éve ez már így megy.

NZ: valószínűleg a kommentelők közül is kiszűrt volna néhányat a természetes szelekció :D

XY: Az a durva , hogy szűrt is :DD

PQ: Jah :D Sajna a gólya nem azért fészkel, hogy az izgatott monitor-nézőknél elérje a megfelelő cukisági mutatót.  Inkább lenyűgöző, ahogy fel tudja mérni azt, hogy a nagy utazásig a hátralévő idő és táplálék függvényében hány fiókát tud még biztonsággal felnevelni úgy, hogy legalább eséllyel vágjanak neki. Inkább ezt kellene csodálni, nem azt, hogy cuki.

De még ez sem volt semmi ahhoz képest, hogy a gólyakamerás oldal adminjának egyszercsak eldurrant az agya, és egy olyan beefelős nagymonológban küldte el a retekbe a sápítozókat, hogy azt bármilyen rapper megirigyelhetné. Olvasd úgy magadban, hogy egyre hangosabban ordítasz fejben!:

Tisztelt gólya kamera Nézők!

Mindazoknak Önök közül, akik továbbra is szappanoperának tekintik a gólyafészkek életét, és nem hajlandók elszakadni a saját fotelkomfortos emberi sztereotipiáiktól, miközben a természetet figyelik és vadmadarak életét az emberi viselkedésformák és erkölcsök alapján ítélik meg, azoknak valóban jobb ha nem nézik a gólya kamerákat és egyáltalán semmilyen vadmadár kamerát!
Mi viszont nem vagyunk kíváncsiak arra, hogy ki milyen buta indok alapján nem teszi ezt!
A természet megfigyelése és megértése csak úgy lehetséges, ha magunk mögött hagyjuk az emberi világunk sokszor álságos erkölcsi normáit és berögzült viselkedésformáit, külső szemlélőként tekintünk a látottakra és megértjük, hogy minden ami a vadmadár fészkekben történik, az az évmilliók alatt kialakult természeti törvények és az egyes fajokra jellemző viselkedésformák alapján történik, amit nekünk nincs jogunk elítélni a saját emberi normáink alapján.
Aki nem a fentiek szerint közelít a természethez, az önmagát csapja be!
Eddig nem volt szándékomban moderálni, mert bíztam benne, hogy a nézők fejlődőképesek, de sajnos egyre inkább be kell látnom, hogy ez nem így van. :(
Ide vezetett az egyes fórumokon kialakult gügyögős, babázós stílus, hogy a nézők sajnos messze el vannak szakadva a valóságtól, miközben a kamerák előtt élő madarak életét figyelik. :(

Tanulság? Nincs az a téma, amiben ne lehetne elküldeni a másikat a bús picsába.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.