Lázadás: brit gimis fiúk rövid szoknyát húztak, hogy tiltakozzanak a rövidnadrág-tilalommal szemben

Nem csak Magyarországon van elviselhetetlen hőség, Nagy-Britanniában is ez a helyzet. A harminc fok feletti hőmérséklet annyira kiborította egy brit gimi diákjait, hogy kérvényezték: térjenek el a szigorú egyenruha-szabályoktól, és hadd húzzanak erre a hétre rövidnadrágot.

Kérésüket visszautasította az iskola vezetősége, ők viszont nem hagyták magukat.

Rövid idő alatt meg is született a haditerv: húgoktól, nővérektől és lányismerősöktől szoknyákat kértek kölcsön, és tiltakozásul abban mentek iskolába. A lázadást öten kezdték, de később még sokkal többen csatlakoztak hozzájuk.

A harminc lázadó fiú kemény beállással mutatta meg szoknyáját.

Egy egyik fiú azt nyilatkozta, hogy kényelmes volt a szoknya, különösen beáramló levegőt értékelte, egyik másik, szoknyával ismerkedő fiú szerint pedig "igen üdítő" a hőségben rövid szoknyát húzni a kényelmetlen hosszú nadrág helyett.

Az iskola viszont hajthatatlan. A tanári kar vezetője szerint "a rövidnadrág jelenleg nem része az iskolai egyenruhának, és ezen nem is szeretnének változtatni a szülőkkel és diákokkal való konzultáció nélkül", de azért hozzátette, ha marad a hőség, ő is elképzelhetőnek tartja a változást. Egy devoni önkormányzati tisztségviselő szerint nem büntették meg egyik diákot sem a kihágásért.

Az egyik édesanya szerint a "gyerekek nem szeretik az igazságtalanságot: a fiúk látják a női tanárokat szandálban és szoknyában, miközben az idősebb fiúk még az öltönyt sem vehetik le." Egy másik anya pedig elmesélte, hogyan indult a dolog: az egyik tanár szarkasztikusan mondta, hogy ugyan shortot nem vehetnek, "de szoknyát azért húzhattak" – a fiúk pedig szaván fogták. (Guardian)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.