Orbán: Ha Kósa Lajos hazahív, akkor megyek

POLITIKA
2017 június 22., 13:16
comments 161

Orbán Viktor Brüsszelben azt mondta, hogy ha Kósa Lajos frakcióvezető arra kötelezi, hogy pénteken hagyja ott az EU-s csúcsot, és menjen szavazni a magyar parlamentbe, akkor haza fog menni. Ám mielőtt elindult, Kósával arra jutottak, hogy nem valószínű, hogy haza kell mennie.

Péntekre ugyanis rendkívüli parlamenti ülést hívtak össze, mert a múlt héten nem kapta meg a kétharmados támogatást a parlamentben a plakáttörvény. Ebben fideszes képviselők azt kezdeményezték, hogy kampányidőszakon kívül pártok ne plakátolhassanak. A Kósa Lajos által "lex csicska" névre keresztelt javaslat a válasz arra, hogy a Jobbik teleplakátolta az országot Orbán Viktor, Rogán Antal, Habony Árpád és Mészáros Lőrinc portréival, és azt írta alájuk, hogy "ők lopnak". 

A törvény kétharmados többséget igényel, amivel a Fidesz és a KDNP frakciója nem rendelkezik. A képviselőket visszahívták a nyári szünetről, hogy pénteken ismét megpróbálják megszavazni a múlt szerdai sikertelen kísérlet után. Akkor csak egy ellenzéki képviselő (Oláh Lajos - DK) hiányzott a szavazásról. Nagy kérdés, hogy most elég ellenzéki megy-e el a szavazásra, hogy megakadályozzák a törvény elfogadását. A Fidesz - KDNP helyzete annyival nehezebb az előző hetinél, hogy szerdán elhunyt Rubovszky György KDNP-s képviselő.

Orbán Viktor és Havasi Bertalan megérkeznek a brüsszeli csúcsra és észreveszik, hogy magyar újságírók szólítják őket a kordonhoz 2017. június 22-én.
photo_camera Orbán Viktor és Havasi Bertalan megérkeznek a brüsszeli csúcsra és észreveszik, hogy magyar újságírók szólítják őket a kordonhoz. Fotó: John Thys/AFP

Orbán Viktor arról beszélt Brüsszelben, hogy a plakáttörvényt képviselők és nem a kormány terjesztette be, így "ez a pártok dolga". És ebben az értelemben Kósa Lajos frakcióvezető a főnök, vagyis neki kell döntenie arról, hogy hazarendeli-e Orbánt a brüsszeli csúcsról.  Pénteken, a szavazás idején Orbánnak egyrészt Emmanuel Macron új francia elnökkel és a V4 csoport többi vezetőjével lenne találkozója, másrészt a csúcson akkor lesz napirenden a migárció ügye is. A magyar miniszterelnök arra számít egyébként, hogy Kósa nem hívja haza.

Orbán azt mondta, hogy amúgy egyetért a plakáttörvénnyel, mert szerinte az a korrupciót csökkenti.

Lázár János közben a kormányinfón azt mondta, hogy szerinte Orbán Viktor Brüsszelben marad, és nem bízik abban, hogy átmegy a plakáttörvény. Még tartott a miniszter tájékoztatója, amikor értesült Orbán Viktor brüsszeli nyilatkozatáról, és úgy pontosított ennek értelmében, hogy "a helyzet óráról órára változik". 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.