Orbán: Ha Kósa Lajos hazahív, akkor megyek

Orbán Viktor Brüsszelben azt mondta, hogy ha Kósa Lajos frakcióvezető arra kötelezi, hogy pénteken hagyja ott az EU-s csúcsot, és menjen szavazni a magyar parlamentbe, akkor haza fog menni. Ám mielőtt elindult, Kósával arra jutottak, hogy nem valószínű, hogy haza kell mennie.

Péntekre ugyanis rendkívüli parlamenti ülést hívtak össze, mert a múlt héten nem kapta meg a kétharmados támogatást a parlamentben a plakáttörvény. Ebben fideszes képviselők azt kezdeményezték, hogy kampányidőszakon kívül pártok ne plakátolhassanak. A Kósa Lajos által "lex csicska" névre keresztelt javaslat a válasz arra, hogy a Jobbik teleplakátolta az országot Orbán Viktor, Rogán Antal, Habony Árpád és Mészáros Lőrinc portréival, és azt írta alájuk, hogy "ők lopnak". 

A törvény kétharmados többséget igényel, amivel a Fidesz és a KDNP frakciója nem rendelkezik. A képviselőket visszahívták a nyári szünetről, hogy pénteken ismét megpróbálják megszavazni a múlt szerdai sikertelen kísérlet után. Akkor csak egy ellenzéki képviselő (Oláh Lajos - DK) hiányzott a szavazásról. Nagy kérdés, hogy most elég ellenzéki megy-e el a szavazásra, hogy megakadályozzák a törvény elfogadását. A Fidesz - KDNP helyzete annyival nehezebb az előző hetinél, hogy szerdán elhunyt Rubovszky György KDNP-s képviselő.

Orbán Viktor és Havasi Bertalan megérkeznek a brüsszeli csúcsra és észreveszik, hogy magyar újságírók szólítják őket a kordonhoz.Fotó: JOHN THYS/AFP

Orbán Viktor arról beszélt Brüsszelben, hogy a plakáttörvényt képviselők és nem a kormány terjesztette be, így "ez a pártok dolga". És ebben az értelemben Kósa Lajos frakcióvezető a főnök, vagyis neki kell döntenie arról, hogy hazarendeli-e Orbánt a brüsszeli csúcsról.  Pénteken, a szavazás idején Orbánnak egyrészt Emmanuel Macron új francia elnökkel és a V4 csoport többi vezetőjével lenne találkozója, másrészt a csúcson akkor lesz napirenden a migárció ügye is. A magyar miniszterelnök arra számít egyébként, hogy Kósa nem hívja haza.

Orbán azt mondta, hogy amúgy egyetért a plakáttörvénnyel, mert szerinte az a korrupciót csökkenti.

Lázár János közben a kormányinfón azt mondta, hogy szerinte Orbán Viktor Brüsszelben marad, és nem bízik abban, hogy átmegy a plakáttörvény. Még tartott a miniszter tájékoztatója, amikor értesült Orbán Viktor brüsszeli nyilatkozatáról, és úgy pontosított ennek értelmében, hogy "a helyzet óráról órára változik". 

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.