Theresa May ajánlata: maradhatnak Angliában a Brexit előtt kiköltöző magyar munkavállalók

külföld
2017 június 22., 20:36
comments 202

"Igazságos és komoly" ajánlatot tett Theresa May az Európai Unió vezetőinek: azt ígérte, a Brexit előtt érkezett mintegy hárommillió EU-polgár maradhat az országban akkor is, amikor az ország előreláthatólag 2019 márciusában kilép az unióból – számol be a tárgyalásokon elhangzottakról a brit sajtó.

photo_camera Fotó: JULIEN WARNAND/AFP

Az ajánlat részleteit hétfőn hozzák nyilvánosságra, de néhány dolgot már most is tudni lehet. Ezek egyike az, hogy az EU-s polgároknak nem kell kitöltenie a rettegett 83 oldalas letelepedési engedélyt, ha maradni akarnak.

Aki öt éve az országban van, az jogosult lesz ugyanolyan egészségügyi ellátásra, nyugdíjra, oktatási és egyéb jóléti támogatásokra, mint britek.

A Brexit-tárgyalásokon a júniusi brit választások óta a korábbinál is alapvetőbben megrendült a brit álláspont, May javaslatát ennek beismeréseként is lehet értékelni. A konzervatív politikus korábban a keményebb Brexit mellett érvelt, az EU viszont a személyek szabad mozgásához köti a britek hozzáférését az európai termékpiacokhoz. A döntésképtelen brit parlamenttel a háta mögött Maynek a legfontosabb dolgokban engednie kell. 

Ugyanakkor az EU oldalán egyáltalán nincsenek elájulva May ajánlatának nagyvonalúságától. Ugyanis azt is közölte, hogy a Nagy-Britanniába költözött EU-s polgárok esetében nem ismerik el az EU bíróságának joghatóságát. Márpedig az Európai Bizottság szerint ők az EU-s jog alapján költözhettek oda, tehát ebből következően az EU-s jognak kell vonatkoznia rájuk. 

May azt is mondta, hogy az öt éves tartózkodás időhatárán még lehet alkudozni. Azt ajánlotta, hogy aki 2017 márciusa előtt érkezett az országba, de a teljes brit kilépéskor még nincs meg az öt éve, annak esetleg türelmi időt adnának, hogy kivárhassák az öt évet, ami után jár a letelepedési engedély. Aki pedig a Brexit hivatalos bejelentése, tehát 2017 tavasza után érkezik, annak két évig biztosan nem kellene elhagynia az országot a Brexit után sem, de végleges státusáról egy későbbi törvény rendelkezne.  (Guardian, Financial Times)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.