Annyira bejött a lengyel adószigor, hogy kevesebb külföldi hitelre szorul az ország

gazdaság
2017 június 23., 16:33
comments 21
Orbán Viktor miniszterelnök és Beata Szydlo lengyel kormányfõ megtekinti A magyar festészet aranykora 1836-1936 címû kiállítást a Krakkói Nemzeti Múzeumban. - Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs
photo_camera Orbán Viktor miniszterelnök és Beata Szydlo lengyel kormányfõ megtekinti A magyar festészet aranykora 1836-1936 címû kiállítást a Krakkói Nemzeti Múzeumban. - Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsõdi Balázs

A lengyel költségvetés idénre 59 milliárd zloty, csaknem 15 milliárd dollár hiánnyal számolt, de az év első négy hónapjában a tervezett 10 milliárd zlotyhoz képest csak 900 milliós hiány keletkezett. A számok a jelek szerint a nagyobb adószigor miatt alakultak ilyen jól, a költségvetésnek a vártnál sokkal nagyobbak a bevételei, és ezt csak részben magyarázzák a vártnál jobb növekedési adatok.

A Financial Times beszámolója szerint a lengyel állam tavalyig évi mintegy 40 milliárd zlotyt, vagyis nagyjából tízmilliárd dollárt bukott utaztatós áfacsaláson, és további 20-30 milliárd zlotyt, vagyis 5-8 milliárd dollárt a vállalatok adókerülésén. Az adóadminisztráció reformjával, új számítógépes rendszerek és szigorúbb jogszabályok bevezetésével Piotr Nowak pénzügyminiszteri helyettes államtitkár szerint jelentősen javult a helyzet.

Így a lengyel költségvetés annak ellenére is majdnem egyensúlyba került, hogy a 2015 végén hatalomra került ultrakonzervatív PiS jelentős szociális költekezésbe kezdett. A helyzet annyira sokat javult, hogy az idei év hátralevő részében jelentősen csökkenteni fogják a kötvénykibocsátásokat. Az eredeti tervek szerint idén 169 milliárd zlotynyi államkötvényt bocsátottak volna ki. Ebből 70 milliárdnyit az év első felére ütemeztek be, 44 milliárdot meg már tavaly év végén kibocsátottak, mert Marine le Pen sikerével számoltak, ami felbolygatta volna az európai gazdaságot. De mert Macron nyert, így az év hátralevő részében a tervezett 45 milliárd helyett már csak tízmilliárdnyi államkötvényt akarnak kibocsátani.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.