Előre lejátszották a lélegeztetőgép-tendert: 50 milliós bírságot kapott az Állami Egészségügyi Ellátó Központ

A Népszava tudta meg, hogy

50 millió forintös büntetést szabott ki, és megsemmisítette a kórházfenntartó a sürgősségi és intenzív ellátásban alkalmazott lélegeztetőgépek és monitorrendszerek beszerzésére hirdetett pályázatát a közbeszerzési hatóság.

Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ tendere miatt az egyik pályázó fordult a hatósághoz, ami meg is állapította, hogy a pályázati kiírást úgy alkották meg, hogy annak csak egyetlen gyártó termékei felelhettek meg. Miután az ÁEEK erre nem tudott magyarázatot adni, jött a bírság és a tender megsemmisítése. 

Fotó: Kovács Attila

A Népszava szerint bár a határozatot bíróságon támadja meg az ÁEEK, az ötvenmilliót két héten belül akkor is be kell fizetni. De ami még súlyosabb, hogy a tender visszavonásával

egyelőre elmarad a lélegeztetőgépek cseréje a kórházakban.

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.