Nem tanítanák többet az evolúciót a török iskolákban

A Guardian ír arról, hogy a török oktatási bizottság vezetője, Alpaslan Durmuş szerint nem kéne többet az evolúcióról tanítani a török iskolákban. 

Durmuş szerint evolúció vitatható, ellentmondásos téma és túl bonyolult a diákok számára, túlmutat azon, amit képesek megérteni. Az oktatásért felelős biztos szavai a török oktatási minisztérium honlapjára kerültek fel. 

Durmuş  be is jelentette, hogy az evolúcióról szóló fejezet várhatóan ki fog kerülni a kilencedikesek biológiakönyvéből, és a téma nem is fog előjönni érettségig. Ezen kívül további változás a tananyagban, hogy csökkenthetik a szekuláris időszak örökségével foglalkozó tananyag mennyiségét is. Ez jól illeszkedik Erdogan politikájához: az államfő folyamatosan szorítja vissza Kemal Atatürk jelentőségét. 

A török ellenzék régóta azzal érvelt, hogy Erdogan erősen iszlamizálni akarja a török államot, félreállítva a köztársasági értékeket. A legnagyobb viták régóta az oktatás körül zajlanak, kisebb tüntetések eddig is előfordultak az ellen, hogy egyre jobban benyomul a vallás az iskolákba.

A változtatások végleges javaslatát várhatóan jövő héten jelenti be a minisztérium, utána indulhat róla "társadlami vita". 

Idén nem ez az első evolúciós botrány Törökországban: az év elején Numan Kurtulmuş nevezte az evolúció koncepcióját elavultnak, ami mögött nincs meggyőző bizonyíték. 

Hogy legyen, aki a következő polgármesterről is elmondja az igazat

A kormánymédia százmilliárdokból próbál túlharsogni minden kritikus hangot az országban, amikor pedig választás közeledik, felismerhetetlenre hajlítják a valóságot. Ha szerinted fontos, hogy valódi híreket is lehessen olvasni, akkor támogasd rendszeresen a 444 szerkesztőségét!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.