Nem tanítanák többet az evolúciót a török iskolákban

A Guardian ír arról, hogy a török oktatási bizottság vezetője, Alpaslan Durmuş szerint nem kéne többet az evolúcióról tanítani a török iskolákban. 

Durmuş szerint evolúció vitatható, ellentmondásos téma és túl bonyolult a diákok számára, túlmutat azon, amit képesek megérteni. Az oktatásért felelős biztos szavai a török oktatási minisztérium honlapjára kerültek fel. 

Durmuş  be is jelentette, hogy az evolúcióról szóló fejezet várhatóan ki fog kerülni a kilencedikesek biológiakönyvéből, és a téma nem is fog előjönni érettségig. Ezen kívül további változás a tananyagban, hogy csökkenthetik a szekuláris időszak örökségével foglalkozó tananyag mennyiségét is. Ez jól illeszkedik Erdogan politikájához: az államfő folyamatosan szorítja vissza Kemal Atatürk jelentőségét. 

A török ellenzék régóta azzal érvelt, hogy Erdogan erősen iszlamizálni akarja a török államot, félreállítva a köztársasági értékeket. A legnagyobb viták régóta az oktatás körül zajlanak, kisebb tüntetések eddig is előfordultak az ellen, hogy egyre jobban benyomul a vallás az iskolákba.

A változtatások végleges javaslatát várhatóan jövő héten jelenti be a minisztérium, utána indulhat róla "társadlami vita". 

Idén nem ez az első evolúciós botrány Törökországban: az év elején Numan Kurtulmuş nevezte az evolúció koncepcióját elavultnak, ami mögött nincs meggyőző bizonyíték. 

Ha csak 300 forinttal támogatna bennünket...

... mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése. A 444 hosszú távú, stabil működése rajtad múlik. Olyanokon, akik hajlandóak a saját pénzükből áldozni, hogy Magyarországról ne tűnjön el a független újságírás. Ha szeretnéd, hogy a 444 oknyomozásai, elemzései és videói továbbra is a lehető legtöbb emberhez eljussanak, akkor támogasd a szerkesztőséget, akár csak egy kávé árával is!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.