Nem tanítanák többet az evolúciót a török iskolákban

külföld
2017 június 23., 09:16
comments 481

A Guardian ír arról, hogy a török oktatási bizottság vezetője, Alpaslan Durmuş szerint nem kéne többet az evolúcióról tanítani a török iskolákban. 

Durmuş szerint evolúció vitatható, ellentmondásos téma és túl bonyolult a diákok számára, túlmutat azon, amit képesek megérteni. Az oktatásért felelős biztos szavai a török oktatási minisztérium honlapjára kerültek fel. 

Durmuş  be is jelentette, hogy az evolúcióról szóló fejezet várhatóan ki fog kerülni a kilencedikesek biológiakönyvéből, és a téma nem is fog előjönni érettségig. Ezen kívül további változás a tananyagban, hogy csökkenthetik a szekuláris időszak örökségével foglalkozó tananyag mennyiségét is. Ez jól illeszkedik Erdogan politikájához: az államfő folyamatosan szorítja vissza Kemal Atatürk jelentőségét. 

A török ellenzék régóta azzal érvelt, hogy Erdogan erősen iszlamizálni akarja a török államot, félreállítva a köztársasági értékeket. A legnagyobb viták régóta az oktatás körül zajlanak, kisebb tüntetések eddig is előfordultak az ellen, hogy egyre jobban benyomul a vallás az iskolákba.

A változtatások végleges javaslatát várhatóan jövő héten jelenti be a minisztérium, utána indulhat róla "társadlami vita". 

Idén nem ez az első evolúciós botrány Törökországban: az év elején Numan Kurtulmuş nevezte az evolúció koncepcióját elavultnak, ami mögött nincs meggyőző bizonyíték. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.