Részeg sofőrök neveivel a címlapján jelenik meg ezentúl egy új-zélandi hetilap

külföld
2017 június 23., 07:55
comments 29

Egy nyaranta népszerű új-zélandi üdülőváros lapjánál úgy döntöttek, hogy tematikus címlapot szentelnek a városban elkapott ittas sofőröknek. Nem csak a nevüket, életkorukat hozták címlapon, de azt is, hogy mennyi alkohol volt a vérükben. Száz olyan embert mutattak be így, akiket idén ítéltek el ittas vezetésért. 

Miközben Új-Zélandon ugyanis visszaesett a részegen vezetők száma, Queenstown városában évek óta merdeken emelkedik, amihez hozzájárulhat az is, hogy a városban nagyon pezseg az éjszakai élet. Ezért döntött a nyilvános megszégyenítés eszköze mellett a Mountain Scene című ingyenes hetilap szerkesztősége. A lap 16500 példányban jelenik amúgy meg. 

David Williams szerkesztő elmondása szerint nem egyszeri alkalomról van szó, ezentúl minden héten be fogják mutatni a 30 ezer fős településen részeg vezetésért lekapcsolt embereket. Williams külön szomorúnak nevezte, hogy az elítéltek között milyen sok a fiatal, reméli a kampány ebben is változást hozhat majd. Amúgy is, tette hozzá, remek taxiszolgáltatás van a városban, egyszerűen nem lehet kifogás arra, miért ül bárki a volán mögé részegen. 

A város polgármestere, Jim Boult szerint jó dolog, hogy a sajtó proaktívan áll ehhez a kérdéshez. A kampánynak a közösségi oldalakon bőven vannak támogatói, de kritikusai is. (Independent)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.