Trump végigfüllentette elnöksége első negyven napját

külföld
2017 június 23., 18:53
comments 84
Részlet a New York Times Trump hazugságairól összeállított, hat oldalas listájából.
photo_camera Részlet a New York Times Trump hazugságairól összeállított, hat oldalas listájából. Fotó: Screenshot

Donald Trump 154 napja elnök. Elnöksége 154 napjából mindössze 40 olyan volt, amikor nem mondott nyilvánosan valami megkérdőjelezhető igazságtartalmút, elnöksége 53 napján pedig kimondottan hazudott a nagyközönség előtt tett megnyilvánulásaiban, derül ki a New York Times műfajteremtő adatpublicisztikájából, melynek elején hat képernyőn át sorolják az eddig elhangzott hazugsgágait és hamis állításait.

Az összeállításból látszik, hogy hét egymást követő napnál tovább sose bírta tovább hazugság vagy hamis tényállítás nélkül. A csoda május harmadik hetén következett be, a kilenc napig tartó közel-keleti és európai turnéja előtt. A hazugságmentesség a Times szerint nem annyira egy őszinteségi rohamnak, mint a hallgatásnak köszönhető. A fontos külföldi látogatások előtt robbant be igazán az oroszügyi botrány - ekkor már túl voltunk James Comey FBI-igazgató kirúgásán, illetve ekkor hozta nyilvánosságra a Washington Post, hogy Trump szigorúan titkos értesüléseket osztott meg az oroszokkal, leleplezve azok forrását is, a New York Times pedig azt, hogy befolyásolni próbálta a volt tanácsadója elleni nyomozást. És ekkor neveztek ki különleges ügyészt is a kampánystábja és Oroszország összejátszásának kivizsgálására.

A legérdekesebb megfigyelés, hogy Trump még a hazugságait se tudja egyenesben tartani. Példa erre, hogy miket beszélt arról, hogy Kína mikor és miért hagyott fel valutája értékének manipulálásával. Erről már állította azt, hogy hivatalba lépésekor, a választás alatt, amint megválasztották, amint jelölt lett, illetve amint beszélni kezdett erről.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.