Rettegés a Nagy Tavaknál: a busák átjutottak az elektromos záron

ÁLLAT
2017 június 24., 17:02
comments 118


Mára Észak-Amerika egyik legrettegettebb állata lett a busa, vagyis az a három-négy kínai halfaj, amit összefoglalóan ezen a néven szoktak emlegetni. A hetvenes években a Mississippi vízrendszerébe betelepített, a szokásos édesvízi halaktól eltérően planktonokat fogyasztó, gigantikusra megnövő busák legjellegzetesebb tulajdonsága, hogy bármi zajra pánikba esnek és méterekre kiugrálnak a vízből. Emiatt a halászatuk szinte lehetetlen, mivel a legtöbb hálóból ki tudnak ugrani, de ha kell, kisebb gátakon is átvetik magukat.

A busák megállíthatalanul törtek a Nagy Tavak felé, amikor a hatóságok valóságos háborút indítottak ellenük az észak felé folyó folyókon, megakadályozandó, hogy bejussanak az ország méretű tórendszerbe, tönkretéve annak hal- és kagylóállományát, illtve rontva a víz minőségét.

Most a Nagy Tavaktól mindössze 14 kilométerre, egy eletromos kerítésen túl fogtak ki tudósok egy négykilós példányt. A speciális, vízalatti kerítés lényege, hogy olyan elektromos impulzusokat bocsát ki, amik visszafordulásra késztetik a halakat. Mármint elméletben. A Nagy Tavaknál busáktól függetlenül is áll a bál, mivel Trump elnök el akarja vonni a pénzt egy 300 millió dolláros víztisztasági programtól.

(via Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.