Rettegés a Nagy Tavaknál: a busák átjutottak az elektromos záron

Új fejezet kezdődik a 444 életében.
Érdekel


Mára Észak-Amerika egyik legrettegettebb állata lett a busa, vagyis az a három-négy kínai halfaj, amit összefoglalóan ezen a néven szoktak emlegetni. A hetvenes években a Mississippi vízrendszerébe betelepített, a szokásos édesvízi halaktól eltérően planktonokat fogyasztó, gigantikusra megnövő busák legjellegzetesebb tulajdonsága, hogy bármi zajra pánikba esnek és méterekre kiugrálnak a vízből. Emiatt a halászatuk szinte lehetetlen, mivel a legtöbb hálóból ki tudnak ugrani, de ha kell, kisebb gátakon is átvetik magukat. 

A busák megállíthatalanul törtek a Nagy Tavak felé, amikor a hatóságok valóságos háborút indítottak ellenük az észak felé folyó folyókon, megakadályozandó, hogy bejussanak az ország méretű tórendszerbe, tönkretéve annak hal- és kagylóállományát, illtve rontva a víz minőségét.

Most a Nagy Tavaktól mindössze 14 kilométerre, egy eletromos kerítésen túl fogtak ki tudósok egy négykilós példányt. A speciális, vízalatti kerítés lényege, hogy olyan elektromos impulzusokat bocsát ki, amik visszafordulásra késztetik a halakat. Mármint elméletben. A Nagy Tavaknál busáktól függetlenül is áll a bál, mivel Trump elnök el akarja vonni a pénzt egy 300 millió dolláros víztisztasági programtól.

(via Guardian)

Olvastátok, láttátok, hogy milyen világ lett itt. A járvány miatt fogynak a reklámok, a kormány miatt fogynak az újságok. Ebben a helyzetben a mi jövőnk is bizonytalanabbá vált, mint az elmúlt 7 évben bármikor. Ha folytatni akarjuk, akkor új fejezetet kell nyitnunk a 444 történetében.

Mi kitartóan mutatjuk, hogy milyen világ van. A szűkülő magyar nyilvánosság miatt most még fontosabb, hogy maradjon Magyarországon megbízható hírforrás. Olyan újságírók, akik megírják az igazat. Ehhez viszont - a ti segítségetekkel - változnunk kell.

Lépj a Körön belülre, regisztrálj, és járulj hozzá az újság működéséhez, cserébe még jobb, erősebb, nagyobb 444-et kapsz!

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.