Egymilliárd dollár tűnt el az orosz hitelt kapó állami cégekből Mozambikban

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Jelentős, kétmilliárd dolláros (hatszáz milliárd forint) hitelt kapott három mozambiki állami cég az orosz állami VTB banktól és a svájci Credit Suisse-től. Ez nagy pénz, hiszen Mozambik nominális GDP-je a legfrissebb adatok szerint 14,7 milliárd dollár. A baj csak az,

hogy a pénz fele, mintegy egymilliárd dollár egyszerűen eltűnt.

Az egyik mozambiki állami cég például 1,5 milliárd dollárért vásárolt eszközöket, ám egy független jelentés szerint ennek értéke csak 700 millió dollár volt. Egy félmilliárdos hitelcsomag pedig egyszerűen eltűnt (valószínűleg bekerült a mozambiki állami költségvetésbe).

Mindhárom állami cég vezérigazgatója egy Antonio de Rosario nevű férfi, aki korábban a mozambiki titkosszolgálatban volt vezető beosztású tiszt.

A független jelentést a Kroll nevű tanácsadócég készítette el a mozambiki svéd nagykövetség megbízásából. A jelentés – aminek szövege pdf-ben felkerült a mozambiki főügyész honlapjára – megállapítja, egyszerűen nincs magyarázat a pénz eltűnésére, amiben szerepe van annak is, hogy a cégek minden információt igyekeztek eldugni az auditorok elől.

A pénzügyi botrány miatt válságba került az afrikai ország, több nyugati ország felfüggesztette a segélyek és a hitelek folyósítását. Az állam jelezte hitelezőinek, hogy nem fogja tudni visszafizetni ezeket az adósságokat, a hitelezők viszont egyelőre hajthatatlanok. (Wall Street Journal)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.