Kutyákkal, gumilövedékekkel és könnygázzal oszlatta fel a rendőrség az isztambuli Pride-ot

külföld
2017 június 25., 15:30
comments 190

Szombaton betiltották a hatóságok az isztambuli meleg büszkeség menetét, vasárnap pedig fel is oszlatták a gyülekező tömeget. A rendőrök lezárták a gyülekezés helyszínét, a környezők utcákban pedig gumilövedékeket is kilőttek a szivárványszínű zászlókat szorongató tüntetőkre, másokat kutyákkal kergettek meg.

photo_camera Fotó: BULENT KILIC/AFP

Bevetettek könnygázt is.

link Forrás

Voltak ellentüntetők is, a rendőrök azt nem akadályozták meg, hogy ők a tüntetők közelébe kerüljenek, és konfliktusos helyzetek alakuljanak ki.

photo_camera Fotó: BULENT KILIC/AFP

2015 előtt az egész iszlám világban az isztambuli Pride volt a legnagyobb LMBT esemény, több tízezer ember vonult fel. Az elvileg mérsékelt iszlamista Recep Tayyip Erdogan autoriter fordulata azonban ezt az eseményt sem hagyta érintetlenül, az utóbbi két évben már betiltották az eseményt, névleg azért, mert a hatóságok "aggódnak", hogy nem tudják garantálni a tüntetők biztonságát. A szervezők szerint ez kamu, szerintük az ő biztonságukat csak a jogbiztonság és a szabad gyülekezés garantálhatná. (BBC, Independent)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.