Kutyákkal, gumilövedékekkel és könnygázzal oszlatta fel a rendőrség az isztambuli Pride-ot

Szombaton betiltották a hatóságok az isztambuli meleg büszkeség menetét, vasárnap pedig fel is oszlatták a gyülekező tömeget. A rendőrök lezárták a gyülekezés helyszínét, a környezők utcákban pedig gumilövedékeket is kilőttek a szivárványszínű zászlókat szorongató tüntetőkre, másokat kutyákkal kergettek meg.

Fotó: BULENT KILIC/AFP

Bevetettek könnygázt is.

Voltak ellentüntetők is, a rendőrök azt nem akadályozták meg, hogy ők a tüntetők közelébe kerüljenek, és konfliktusos helyzetek alakuljanak ki.

Fotó: BULENT KILIC/AFP

2015 előtt az egész iszlám világban az isztambuli Pride volt a legnagyobb LMBT esemény, több tízezer ember vonult fel. Az elvileg mérsékelt iszlamista Recep Tayyip Erdogan autoriter fordulata azonban ezt az eseményt sem hagyta érintetlenül, az utóbbi két évben már betiltották az eseményt, névleg azért, mert a hatóságok "aggódnak", hogy nem tudják garantálni a tüntetők biztonságát. A szervezők szerint ez kamu, szerintük az ő biztonságukat csak a jogbiztonság és a szabad gyülekezés garantálhatná. (BBC, Independent)

Hogy legyen, aki a következő polgármesterről is elmondja az igazat

A kormánymédia százmilliárdokból próbál túlharsogni minden kritikus hangot az országban, amikor pedig választás közeledik, felismerhetetlenre hajlítják a valóságot. Ha szerinted fontos, hogy valódi híreket is lehessen olvasni, akkor támogasd rendszeresen a 444 szerkesztőségét!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.