Kutyákkal, gumilövedékekkel és könnygázzal oszlatta fel a rendőrség az isztambuli Pride-ot

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végéig. Köszönjük, hogy összedobjátok. Akkor nem tartozunk majd senkinek, csak köszönettel - nektek.

Szombaton betiltották a hatóságok az isztambuli meleg büszkeség menetét, vasárnap pedig fel is oszlatták a gyülekező tömeget. A rendőrök lezárták a gyülekezés helyszínét, a környezők utcákban pedig gumilövedékeket is kilőttek a szivárványszínű zászlókat szorongató tüntetőkre, másokat kutyákkal kergettek meg.

Fotó: BULENT KILIC/AFP

Bevetettek könnygázt is.

Voltak ellentüntetők is, a rendőrök azt nem akadályozták meg, hogy ők a tüntetők közelébe kerüljenek, és konfliktusos helyzetek alakuljanak ki.

Fotó: BULENT KILIC/AFP

2015 előtt az egész iszlám világban az isztambuli Pride volt a legnagyobb LMBT esemény, több tízezer ember vonult fel. Az elvileg mérsékelt iszlamista Recep Tayyip Erdogan autoriter fordulata azonban ezt az eseményt sem hagyta érintetlenül, az utóbbi két évben már betiltották az eseményt, névleg azért, mert a hatóságok "aggódnak", hogy nem tudják garantálni a tüntetők biztonságát. A szervezők szerint ez kamu, szerintük az ő biztonságukat csak a jogbiztonság és a szabad gyülekezés garantálhatná. (BBC, Independent)

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végig
Eddig összegyűlt: 3,8 millió Forint

Egész évben sokan támogattátok a szerkesztőséget, a ti segítségetek nélkül a 444 nem tudna stabilan működni. Most év végéig még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni, ezt a pénzt az újság bővítésére fordítanánk, például abban is segítene, hogy januártól két új riporterrel kezdjük az évet. Segíts, hogy a 444 bővülni tudjon!

Támogasd a 444 szerkesztőségét!
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.