Szijjártó: Világszerte brand lett a visegrádi együttműködés

Mára világszerte branddé vált a visegrádi országok együttműködése, jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, és csak ő tudja, hogy mi alapján. A Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsorában nyilatkozva arról is beszélt, hogy "Brüsszel" "kipécézte magának" a visegrádi országokat, amiket kötelezettségszegési eljárásokkal fenyeget, ahelyett, hogy az EU biztonságának helyreállításán gondolkoznának.

Emlékeztetőül: az EU azért fenyegeti kötelezettségszegési eljárással például Magyarországot, mert nem teljesíti uniós kötelezettségeit, nem hajlandó befogadni még 1300 menekültet - tehát nem illegális bevándorlót, hanem háború, népirtás, vagy egyéb üldözés elől az élete védelmében menekülőt - sem.

Szijjártó szerint a visegrádi országok bebizonyították, hogy meg lehet állítani a menekülthullámot. Mondjuk pont a visegrádi országoknak ebben könnyű dolguk volt, mert mint azt a 2015-ös magyar példa mutatja, a menekülteknek amúgy eszük ágában se volt ide menekülni, mind mentek tovább - ebben pedig a magyar kormány hathatósan támogatta őket, amikor regisztráció nélkül egyenesen az osztrák határhoz buszoztatta-vonatoztatta őket. (Via MTI)