A legfelsőbb bíróság fogja eldönteni, hogy kell-e esküvői tortát sütniük a keresztény cukrászoknak a melegházasságokra

Az amerikai legfelsőbb bíróság hétfőn bejelentette, hogy foglalkozni fog annak a coloradói cukrásznak az ügyével, aki 2012-ben a keresztény vallási meggyőződésére hivatkozva nem volt hajlandó esküvői tortát sütni egy meleg párnak. Az eset után komoly jogi vita kezdődött arról, hogy a melegek jogait védő törvények felülírhatják-e a vallásos emberek alkotmányos jogait.

A cukrász védelmét ellátó Szabadságvédő Szövetség képviselője, Kristen Waggoner maga is meglepődött azon, hogy a legfelsőbb bíróság befogadta az ügyet. Waggoner elmondta, hogy bízik abban, hogy a házasságról különböző nézeteket valló amerikaiakat nem lehet arra kényszeríteni, hogy olyan üzeneteket közvetítsenek, amelyekkel nem értenek egyet.

Ugyanakkor a meleg pár ügyvédjei szerint az ügy már nem csak az esküvői tortákról szól, hanem arról, hogy a bíróság kiskaput fog-e nyitni a diszkriminációnak.

2014-ben a Coloradói Polgárjogi Bizottság már kimondta, hogy a cukrász megsértette a szexuális alapú diszkriminációt tiltó törvényeket. Később a coloradói fellebbviteli bíróság is jóváhagyta ezt a döntést kimondva, hogy ha a cukrász ebben az államban akarja az üzletét üzemeltetni, akkor nem válogathat az ügyfelei közül azok szexuális orientációja alapján.

A legfelsőbb bíróság októberben fogja tárgyalni az ügyet. (BuzzFeed