Ha így folytatódik a trend, lassan kihal Kelet-Európa; Magyarországon 2100-ra csak 6 millióan élnek majd

életmód
2017 június 26., 06:23
comments 267

Magyarország népessége a nyolcvanas évektől folyamatosan csökken, és ha így folytatódik a trend, márpedig az ENSZ legfrissebb népesedési tanulmánya szerint így folytatódik, az előrejelzések szerint 2100-ra, vagyis 83 év múlva mindössze hatmillióan élnek majd az országban. 

Az ENSZ által vizsgált tíz közép-kelet-európai országban (Bulgária, Csehország, Fehéroroszország, Lengyelország, Magyarország, Moldova, Oroszország, Románia, Szlovákia, Ukrajna) az ezredfordulón 300 millióan éltek, 2100-ra viszont a népesség 220 millióra csökken, ami átlagosan 28 százalékos népességfogyást jelent. 

Magyarországon az ENSZ szerint ebben a 100 éves periódusban olyan mértékű népességfogyás várható, hogy 2100-ra a 2000-es népességnek mindössze 62,5 százaléka él majd az országban. Bulgária, Lengyelország, Moldova és Románia lakosainak száma még ennél is drasztrikusabban, a 2000-eshez képest nagyjából a felére csökken 2100-ra. 

Mindeközben a világ össznépessége 7,6-ról 11,2 milliárdra nő 2100-ra, de ez nem Európa vagy Amerika, hanem Afrika és Ázsia népesedési sikerének tudható be. (ENSZ, Portfolio)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.