Kizárta a Nemzeti Színház a szavalóversenyről az ózdi fojtogatót

MŰVÉSZET
2017 június 26., 14:18

Úgy gondoljuk, hogy etikailag vállalhatatlan az, hogy ha valaki egyszer is a színházat bűncselekmény elkövetésére használta és őt emiatt jogerősen elítélték, akkor ezután bárhol is lehetősége legyen színpadra lépni. Még akkor is, ha az említett bűncselekmény évtizedekkel ezelőtt történt, a büntetését letöltötte és a hátrányos következmények alól mentesült. Ezen etikai okok miatt Liebe Attila versenyzőt a Nemzeti VERSeny szervezői azonnali hatállyal kizárták a versenyből, amiről a közleménnyel egyidejűleg a versenyzőt értesítik.

Ez a legfontosabb állítása annak a közleménynek, amit a Nemzeti Színház azután adott ki, hogy a 444 megírta: a második alkalommal megrendezett online versmondóversenyük egyik résztvevője az a Liebe Attila, akit a sajtóban csak ózdi fojtogatóként szoktak emlegetni, mert évtizedek alatt háromszor is fojtogatási ügybe keveredett. Ezek közül kétszer is jogerősen letöltendő börtönre ítélték, első alkalommal emberölésért, ugyanis színházi próba közben megfojtott egy 15 éves lányt.

link Forrás

Liebe akkora félelmet keltett, hogy amikor 2007-8-ban aktivizálta magát, és a MyVIP közösségi oldalon keresztül webkamerás színtársulatot szervezett fiatal lányokból, akiknek felvételiként egymást kellett fojtogatniuk, a magát tehetetlennek érző rendőrség közleményben figyelmeztette a fiatalokat, hogy vigyázzanak magukra.

Liebének akkora volt a popkulturális hatása, hogy a sztoriját felhasználva Kálmánczhelyi Zoltán és Végh Zsolt 2003-ban Libiomfi címmel játékfilmet is rendeztek, ami itt tekinthető meg:

link Forrás

Végül pedig iderakom a Nemzeti teljes közleményét, ami azért tanulságos, mert a színház, miután a világon senki sem vádolta semmivel és dicséretes gyorsasággal reagált a tudomására jutott hírre, azt azért kötelezőnek érezte, hogy az esetért ki mást, mint a sajtót és a dolgot nekünk jelentő versenyzőt hibáztassa.

A Nemzeti Színház és a Magyar Versmondók Egyesülete 2017-ben második alkalommal hirdette meg az egész Kárpát-medencére kiterjedő, felmenő rendszerű versmondó és versklip versenyét, a Nemzeti VERSenyt. A verseny valamennyi korosztály számára, nem hivatásos versmondók részére indult. A VERSeny célja a klasszikus és kortárs költészet újszerű tolmácsolásának, valamint általában a költészet és a versmondás népszerűsítése.

A Nemzeti VERSeny rendezői jóhiszeműen, a legjobb szándékkal indították el és szervezik a tehetségkutató programot, amelyben a zsűritagok a versmondásokról döntenek, a szervezők pedig a versenyszabályok betartásáról. A Nemzeti VERSeny nem vizsgálta a jelentkezők előéletét. A benevezett majdnem 200 versenyzőből a zsűri 81 versenyzőt juttatott tovább, akik között Liebe Attila nem szerepelt. A vigaszágas közönségszavazást pedig a jogszabályoknak és a versenyszabályoknak megfelelően indítottuk el.

Azonban, még az esélyegyenlőség szem előtt tartása mellett is, úgy gondoljuk, hogy etikailag vállalhatatlan az, hogy ha valaki egyszer is a színházat bűncselekmény elkövetésére használta és őt emiatt jogerősen elítélték, akkor ezután bárhol is lehetősége legyen színpadra lépni. Még akkor is, ha az említett bűncselekmény évtizedekkel ezelőtt történt, a büntetését letöltötte és a hátrányos következmények alól mentesült. Ezen etikai okok miatt Liebe Attila versenyzőt a Nemzeti VERSeny szervezői azonnali hatállyal kizárták a versenyből, amiről a közleménnyel egyidejűleg a versenyzőt értesítik.

Mindemellett: az internetes hírportál által közöltek szerint egy másik versenyző jelezte a lapnak, hogy észlelte, ki az egyik vetélytársa. A cikk megjelentetésével a hírportál jelentős publicitást biztosított a kizárt versenyzőnek, akinek a videóját az eddiginél hatványozottan több ember nézte így meg. Ezt sajnáljuk, mint ahogy azt is, hogy a másik versenyző nem a szervezőkhöz fordult, hanem egyből a sajtóhoz, amivel a célja nyilvánvalóan nem a helyzet mielőbbi megnyugtató rendezése, hanem a hírverés volt. Etikailag ez is megkérdőjelezhető.

A kizárt versenyző videóját a szervezők a közönségszavazás oldaláról eltávolították. A Nemzeti VERSeny célja továbbra is a költészet és a versmondás, a magyar kultúra népszerűsítése, a tehetségek felfedezése. A 2016. évi VERSeny dobogósainak, döntőseinek a mai napig megtekinthető alkotásai, produkciói világosan mutatják a verseny értékorientáltságát.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.