Az ózdi fojtogató remekül áll a Nemzeti Színház internetes versmondóversenyén

MŰVÉSZET
2017 június 26., 11:09
comments 81

Másodjára rendezik meg a Nemzeti Színház által kitalált internetes versmondóversenyt. Ennek egyik indulója hívta fel a figyelmünket arra, hogy milyen híres versenytársa van, aki ráadásul a saját versét szavalja.

link Forrás

A Nemzeti VERSeny fantázianevű tehetségkutató lebonyolítása úgy néz ki, hogy a nevezőknek először fel kellett tölteniük egy szavalatukat a Youtube-ra, hogy a zsűri - amiben ott ül például Nagy-Kálózy Eszter színész vagy Szabó László egykori sportminisztériumi helyettes államtitkár, a Nemzeti Színház sajtófőnöke - kiválassza és továbbjuttassa a szerinte legjobb nyolcvanat. De az összes többi videót is kiposztolták az oldalukra, hogy a közönség ezek közül tízet maga is továbbjuttathasson lájkokkal a középdöntőbe.

A középdöntőben már nem simán szavalni kell majd, hanem versmondásra alapuló videóklipet készíteni. A klipek közül 17-et választ ki a zsüri és 3-at szavazhat be a közönség, hogy a legjobb 20 így kialakuló mezőnye már egy élő szuperdöntőn vívhasson meg szavalásban a Nemzeti Színház színpadán.

És egyelőre úgy néz ki, hogy Othello után újra olyan figura léphet a Nemzeti deszkáira, aki fojtott már meg színpadon nőt.

Liebe Attila az ország egyik leghíresebb színházi rendezője, de egészen más okokból, mint Eszenyi Enikő vagy a Nemzeti VERSeny felett is védnökösködő Vidnyánszky Attila. A férfit 1978-ban jogerősen tíz év börtönbüntetésre ítélték ugyanis, amiért Ózdon, egy színházi próba közben megfojtott egy 15 éves lányt. Alternatív színházi társulatával Schwajda György Segítség című darabját próbáltak, és a Sztanyiszlavszkij-módszer híveként Liebe rávette a társulata tagjait, hogy szélsőséges szituációk kipróbálásával szerezzenek olyan tapasztalatokat, amiket utána belépíthetnek az alakításukba. Emiatt kezdte fojtogatni az egyik szereplőt, aki meghalt. A bíróság Liebét emberölés bűntette és életveszélyt okozó testi sértés kísérlete miatt jogerősen 10 évre ítélte, amiből, 5 és felet le is töltött.

(A férfi menyasszonya annak idején azt mesélte Friderikusz Sándornak, hogy kettejük kapcsolata lényegében azzal kezdődött, hogy Liebe kettesben, egy üres lakásban helyzetgyakorlat címén majdnem megfojtotta.)

Szabadulása után Liebe Veszprémbe költözött, ahol azonnal újabb színtársulatot szervezett. A társulat egy 19 éves nő tagja nem sokkal később feljelentette a rendőrségen, mert a rendező állítása szerint egy kettesben tartott próbán úgy megszorongatta a nyakát, hogy nem kapott levegőt.

A társulat öt tagja is vallomást tett a fojtogatásokról, az eljárás végén Liebét 2 évre ítélték, de az összbüntetése az előző büntetéséből le nem ült évekkel együtt 6 év 2 hónapra rúgott.

Liebe kívülről nézve egészen hihetetlen módon ezek után sem hagyott fel a fojtogatós témával. 1998. júliusában két tinédzser lányt vett rá arra, hogy kimenjenek vele az ózdi temetőbe, ahol állítólag egy filmforgatáshoz keresett szereplőket. A tesztfeladat az lett volna, hogy ki tud jobban átélni egy fojtogatós jelenetet. Az egyik lány a barátnője fojtogatását látva elmenekült és kihívta a rendőrséget. A fojtogatott lánynak itt nem lett baja, amikor a rendőrök odaértek, állítólag kéz a kézben sétált Liebével.

A férfit egy évig tartották előzetesben, majd első- és másodfokon is felmentették.

Az 2008.-ban derült ki, hogy Liebe remekül alkalmazkodott a XXI. század és az internet kihívásaihoz: a férfi ekkor álnéven, Dornay Attilaként szervezett volna színtársulatot, Toxinház néven, méghozza a MyVip nevű közösségi oldalon. Liebe rengeteg fiatal lánnyal vette fel online a kapcsolatot - 767 MyVIP-ismerőséből 762 volt nő és fiatal lány -, akiknek azt ígérte, hogy online, videócseten fogja őket színészetre tanítani. A gyakorlatban, mint kiderült, ez azt jelentette, hogy Liebe felvételi vizsga címén a távolból vett rá fiatal lányokat, hogy webkamera előtt fojtogassák egymást.

Az ügyben a Fejér megyei rendőrség unortodox, de igen hatásos lépést tett: közleményben figyelmeztették az internetező fiatalokat, hogy

"körültekintően létesítsenek ismeretségeket a neten! Ne dőljenek be hangzatos szerepígéreteknek és ne menjenek bele hasonló veszélyes játékokba!"

mivel

"színi tanodához keres színészpalántákat az interneten keresztül egy magát D. Attilának mondó férfi. A jelentkező fiataloknak webkamerán kell megmutatniuk mennyire tehetségesek. A feladat rendszerint arra irányul, hogy a szereplők fojtogassák egymást…"

R. Szabó Ágnes, a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője az Indexnek akkor azt nyilatkozta, hogy a rendőrség nem tehet semmit, mivel ugyan potenciálisan veszélyes amit a férfi művel, de nem számít bűncselekménynek, ha valaki egy számítógép előtt ülve, webkamerán keresztül instruál színjátszókat, akik az ország másik végében tartózkodnak egy másik számítógép előtt. A szóvivő szerint annyit tehettek, hogy figyelmeztették a fiatalokat a veszélyre. 

Miután egy Index-fórumtopik tagjai akcióba léptek és levelet írtak az ál-Dornay összes MyVip-kontaktjának, a férfi eltűnt az éterből.

Most újra feltűnt, és akár a Nemzeti Színpadáig is eljuthat.

Update:

Cikkünk megjelenése után nem sokkal jelentkezett a Nemzeti Színház, akik ebből a cikkünkből tudták meg, hogy ki volt az egyik versenyzőjük. Itt a friss cikk arról, hogy Liebét etikai okokból azonnali hatállyal kizárták a versenyből. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.