A felcsúti igényekhez alakították a TAO-pénzek szabályozását

POLITIKA
2017 június 27., 05:33
comments 71

Mindössze két sor, de annál nagyobb hatású a TAO-törvény módosításának egyik paragrafusa. A Magyar Nemzet szerint ez az aprócska bekezdés mindenhonnan törölte a "közhasznú" kifejezést a törvény szövegéből, így lehetővé téve, hogy a jövőben ne csak közhasznú, hanem bármilyen, utánpótlásneveléssel foglalkozó alapítvány is részesülhessen az eltérített adóforintokból.

Ez pedig korrupciókockázati szempontból jelentős fejlemény, a közhasznúság követelménye eddig elvben átláthatóbbá tette a rendszert. A nem közhasznú alapítványokat a jogszabályok szerint sokkal kisebb mértékben lehet csak adatszolgáltatásra kötelezni, így azok a jövőben könnyebben hallgathatják el támogatóik kilétét. Ez abban az országban, ahol a TAO-pénzekből leginkább részesülő labdarúgásban a klubok egy az egyben köthetők politikusokhoz, erős korrupciós kockázatokat rejt.

Vegyük például a Felcsúti Utánpólás Neveléséért Alapítványt (FUNA), amit személyesen a miniszterelnök, Orbán Viktor alapított, és amit szívbéli jóbarátja, a gázszerelőből lett médiamágnás és multimilliárdos, mellesleg felcsúti polgármester Mészáros Lőrinc vezet. A FUNA a kezdetektől igyekezett titkolni támogatói kilétét, ahogy azt is, hogy mire megy el a tőlük kapott pénz. Az adatok nyilvánosságáért a Demokratikus Koalíció be is perelte az alapítványt, februárban pedig másodfokon is megnyerte a pert. A Fővárosi Ítélőtábla kötelezete a FUNÁ-t a TAO-pénzekből megvalósított beruházások, abbó finanszírozott megbízások szerződéseinek kiadására. Ezt az Ítélőtábla azzal indokolta, hogy a FUNA közhasznú szervezet, amely közhasznú tevékenységet lát el.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.