A hágai bíróság szerint a holland kormány részben felelős a srebrenicai mészárlásért

2017 június 27., kedd 15:34
75

Hollandia kormánya részben felelőssé tehető mintegy háromszáz boszniai muzulmán haláláért, akiket szerb katonák az 1995-ös srebrenicai mészárlás során meggyilkoltak, miután elhurcolták őket a holland ENSZ-békefenntartók bázisáról - mondta ki kedden a hágai fellebbviteli bíróság.

A törvényszék döntése jórészt megerősítette az ügyben eljáró bíróság korábbi ítéletét, miszerint a holland katonáknak nem lett volna szabad átadniuk a bázisukon menedéket kereső boszniai férfiakat a tömeggyilkosságot elkövető szerb erőknek, mivel tudatában lehettek azon veszélynek, hogy meg fogják őket ölni.

Gepke Dulek, a bírói testület elnöke kijelentette: az érintetteket a fenntartások nélküli átadással "megfosztották a túlélés esélyétől".

A bíróság úgy vélekedett, hogy az elhurcoltaknak nagyjából 30 százalék esélye lett volna a túlélésre, amennyiben a bázison maradhatnak.

Fotó: REMKO DE WAAL/AFP

Az ítélethirdetést az áldozatok családtagjai nagy felháborodással fogadták. Helyszíni tudósítások szerint többen bekiabáltak, igazságtalannak nevezve a döntést.

 "Ez szégyenteljes ítélet, amely azt az üzenetet közvetíti, hogy nekünk, muszlimoknak nincs jogunk az élethez" - fogalmazott a panaszosokat összefogó csoport vezetője, hozzátéve, hogy mindenképpen fellebbezni fognak.

Marco Gerritsen, a hozzátartozók ügyvédje azt közölte, hogy megérti ügyfelei haragját, jogi szempontból azonban "nem olyan rossz" az ítélet annak ellenére, hogy a túlélési esélyek kiszámítása "meglehetősen önkényes" volt.

Az áldozatok hozzátartozói 2015-ben fellebbeztek a korábbi ítélet ellen, mondván, hogy az nem kielégítően állapította meg a holland békefenntartók felelősségét.

Eközben arról számolt be a helyi sajtó, hogy beperli a holland államot mintegy kétszáz olyan egykori katona, akit annak idején Srebrenicába küldtek "lehetetlen küldetésre". A felperesek jogi képviselője közölte, ügyfelei a mészárlás óta eltelt 22 év után egyenként jelképes 22 ezer eurós kártérítést követelnek az elszenvedett traumáért. A panaszosok állítása szerint Hága tudhatta, hogy a misszió teljesíthetetlen, a világ ráadásul azóta is őket okolja, mert nem tudták megelőzni a vérfürdőt.

A Bosznia-Hercegovinában található Srebrenica a délszláv háború során az ENSZ védelme alatt állt, ezért a környékbeli muszlim lakosság itt keresett menedéket. A boszniai szerb erők 1995 júliusában elfoglalták a várost, a mindössze kézifegyverekkel felszerelt holland békefenntartók pedig gyakorlatilag semmilyen ellenállást nem tanúsítottak. Srebrenica elfoglalását követően a szerb csapatok néhány nap alatt mintegy nyolcezer bosnyák férfit és fiút mészároltak le. A vérontást, amelyet a hágai Nemzetközi Törvényszék népirtásnak minősített, a második világháborút követő időszak legszörnyűbb európai tömeggyilkosságaként tartják számon. (MTI, AP)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt