A jelek szerint sikerült kamu híren kapni a CNN-t, ünnepel a Trump-közeli sajtóbirodalom

külföld
2017 június 27., 17:38
comments 137

Hétfőn a CNN három munkatársa mondott fel, miután az amerikai médiavállalat visszavont egy cikket, ami arról szólt, hogy újabb Trump-közeli szereplő ellen folytatnak vizsgálatot a szenátusban az oroszügyi nyomozással összefüggésben. 

A cikket pénteken vették le egy belső vizsgálat után. Hétfőn válaszul bejelentette távozását Thomas Frank újságíró, az oknyomozó rovat Pulitzer-díjas szerkesztője, Eric Lictblau, és a rovatot felügyelő Lex Harris is. 

Kedden Twitteren támadta a CNN-t Trump is, fake newst kiáltva: 

link Forrás
link Forrás

A CNN szóvivőjének elmondása szerint a sztori nem ütötte meg a CNN szerkesztési elvárásait, és a cikk visszavonását követő reakcióként benyújtott felmondásokat a csatorna vezetősége elfogadta. 

A cikk egyetlen névtelen forrás értesüléseire épült, míg a legtöbb szerkesztőség általában minimum két forrás szükségességét írja elő. A CNN-nek azért jött nagyon rosszul ez az ügy, hiszen Trump beiktatása óta folyamatosan hazugsággal vádolja a vele szemben kritikus mainstream sajtót, és a jelek szerint a CNN most tényleg megalapozatlan forrásokra építve publikált egy cikket, ami nyilván óriási muníciót fog adni Trumpnak. 

A cikk eredetileg csütörtök este jelent meg a CNN honlapján, és az azóta távozott Frank azt állította benne, hogy a Szenátus hírszerzési bizottsága vizsgál egy orosz befektetési alapot, melynek köze lehet Trump-közeli üzletemberekhez. 

Pénteken a Breitbart washingtoni szerkesztője írt elsőnek arról, hogy a CNN cikke hazugság lehetett. A CNN estére törölte a cikket, amit a Buzzfeed szúrt ki. A lap kérdésére a CNN egy közleményt adott ki, arról, hogy a cikk nem ütötte meg a CNN szerkesztési elvárásait. 

A CNN nemcsak leszedte a cikket, ami nagyon ritkán fordul elő az amerikai mainstream sajtóban, de egy bocsánatkérést is közzé tettek, melyet a cikkben megvádolt Trump-közeli üzletemberhez, Anthony Scaramuccihoz intéztek. 

A Buzzfeednek egy CNN-es forrás azt mondta, hogy a "sztori egy masszív, masszív elbaszás volt", és fegyelmi következményei lesznek. Nyilván ez vezethetett a hétfői távozásokhoz. 

Mondani se kell, de a Trump-közeli sajtó és blogszféra egész hétvégén örömtáncot járt, hogy hazugságon sikerült kapni a CNN-t, ahol amúgy a Buzzfeed értesülései szerint új, jóval szigorúbb szerkesztési szabályokat vezettek be a hétvégén: ezentúl bármilyen Oroszországgal kapcsolatos anyagot csak a CNN igazgatóhelyettesének láttamozása után lehet majd megjelentetni. 

link Forrás

A Trump-közeli sajtó közben újabb anyagot talált, kedden a szélsőjobboldali filmes, James O'Keefe publikált egy titokban rögzített felvételt, amin John Bonifield, a CNN egészségügyi műsorokkal foglalkozó producere látható, amint arról beszélt, hogy az, ahogy a CNN követi az orosz nyomozást, elsősorban a nézettségről szól, és jelenleg nincs semmi meggyőző bizonyíték a birtokukban, sőt, kérdésre válaszolva elismeri, hogy elsősorban bullshitelés megy. 

link Forrás

A CNN azóta közleményben védte meg a producerét, azt állítva a személyes vélemények sokszínűsége teszi a CNN-t erőssé. A CNN kiemelte azt is, hogy Bonifield egészségügyi témákkal foglalkozik, és nem dolgozik együtt a politikai újságírókkal, nincs köze az oroszügyi sztorikhoz. (BBC, Axios)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.