Korrupció miatt vádat emeltek a brazil elnök ellen

külföld
2017 június 27., 04:46
comments 23
Michel Temer a május 18-i sajtótájékoztatóján
photo_camera Michel Temer a május 18-i sajtótájékoztatóján Fotó: EVARISTO SA/AFP

Vádemelést nyújtott be a brazil Szövetségi Legfelsőbb Bírósághoz a regnáló államfő, Michel Temer ellen a brazil főügyész, Rodrigo Janot. Temer, aki tavaly augusztusban regnáló alelnökként örökölte meg az elnöki posztot az alkotmányos vádeljárásban költségvetési csalásban bűnösnek talált elődjétől, Dilma Roussefftől, az első brazil államfő, akit már elnöksége közben vád alá helyeznek.

Janot főügyész vádjai szerint Temer elnök idén márciusban vagy áprilisban félmillió realt, mintegy 40 millió forintot fogadott el Joesley Batista nagyvállalkozótól, a JBS húsfeldolgozó tulajdonosától. A kenőpénz átadásáról videó is készült. A vád szerint ez a félmillió real csak az első részlete volt a kenőpénznek, amit Temer azért kapott, hogy a JBS érdekében közbenjárjon a brazil versenyhatóságnál.

A Temer elleni vádemelés folytatásáról először a bíróság dönt, majd az ügy megalapozottságáról a brazil képviselőháznak kell szavaznia. Ha a képviselők kétharmada megalapozottnak ítéli a vádemelést, akkor 180 napra felfüggesztik hivatalából az elnököt, s ezalatt folytatják le ellene az alkotmányos vádeljárást. Az átmeneti államfő ebben az esetben Rodrigo Maia jelenlegi házelnök lenne.

A brazil parlamentnek immár kellő gyakorlata van az alkotmányos vádeljárás lefolytatásában. Tavaly áprilisban Temer egykori főnöke, Dilma Rousseff ellen indítottak ilyet költségvetési csalás gyanújával. Temer, Rousseff alelnöke főnöke elmozdítása után, tavaly augusztus végén lett Brazília elnöke.

Janot főügyész vádjai szerint amúgy Temer már évek óta kenőpénzeket fogad el a JBS tulajdonosától pártja, a Brazil Demokratikus Mozgalom Pártja számára. A bizonyítékként benyújtott hangfelvételek egyik mondata szerint Batistának "nagy befolyása" volt arra is, hogy Temer a JBS egykori elnökét, Henrique Meirellest nevezte ki pénzügyminiszterének.

Janot hétfőn benyújtott vádirata alapján Temer elnöksége rövid tíz hónapja alatt 12 millió dollárnyi kenőpénzt fogadott el, ezzel érdemtelenné vált a hivatalára. (Via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.