M. Lászlót megbüntették 17 millióra bennfentes kereskedés miatt

2017 június 27., kedd 10:13
15

Rendesen megbüntetettek egy tőzsdei üzletkötőt ma: a budapesti M. Lászlónak, aki egy befektetési szolgáltatónál dolgozik, 17 millió forintot kell kifizetnie, mivel a felügyeleti Magyar Nemzeti Bank szerint bennfentes információ felhasználásával adott le megbízásokat egyes befektetési jegyek megvásárlására a Budapesti Értéktőzsdén. Az MNB fel is jelentette az üzletkötőt.

A férfi előbb megismerte az ügyfelei megbízásait, ám mielőtt ezeket teljesítette volna – tehát jóváhagyta volna és továbbította volna a tőzsdére –, maga is tőzsdei megbízásokat adott ugyanazokra a tőzsdei eszközökre vonatkozóan, a másik irányba. Ez MNB megfogalmazásából úgy tűnik, hogy az ügyfelek előbb akartak eladni, az üzletkötő pedig erről értesülve adott le a vásárlásra vonatkozó megbízást. (Ez az úgynevezett front running típusú visszaélés, ami a bennfentes kereskedés egyik klasszikus formája.) A tevékenységet az MNB piacmonitoring eljárás során észlelte.

Az üzletkötő mindezt huzamosabb ideig csinálta, írja az MNB, és ez súlyosbító körülmény volt a bírság meghatározásánál. Az viszont enyhítő körülmény volt, az üzletkötő nem nagyban csinálta: a felügyelet szerint alacsony volt a visszaélés volumene.

Hogy egészen pontosan mikor, milyen befektetési jegyekre, melyik brókercégnél csinálta mindezt M. László, az nem derül ki az MNB tájékoztatásából. (MNBMNB határozat, pdf)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt