M. Lászlót megbüntették 17 millióra bennfentes kereskedés miatt

gazdaság
2017 június 27., 10:13
comments 14

Rendesen megbüntetettek egy tőzsdei üzletkötőt ma: a budapesti M. Lászlónak, aki egy befektetési szolgáltatónál dolgozik, 17 millió forintot kell kifizetnie, mivel a felügyeleti Magyar Nemzeti Bank szerint bennfentes információ felhasználásával adott le megbízásokat egyes befektetési jegyek megvásárlására a Budapesti Értéktőzsdén. Az MNB fel is jelentette az üzletkötőt.

A férfi előbb megismerte az ügyfelei megbízásait, ám mielőtt ezeket teljesítette volna – tehát jóváhagyta volna és továbbította volna a tőzsdére –, maga is tőzsdei megbízásokat adott ugyanazokra a tőzsdei eszközökre vonatkozóan, a másik irányba. Ez MNB megfogalmazásából úgy tűnik, hogy az ügyfelek előbb akartak eladni, az üzletkötő pedig erről értesülve adott le a vásárlásra vonatkozó megbízást. (Ez az úgynevezett front running típusú visszaélés, ami a bennfentes kereskedés egyik klasszikus formája.) A tevékenységet az MNB piacmonitoring eljárás során észlelte.

Az üzletkötő mindezt huzamosabb ideig csinálta, írja az MNB, és ez súlyosbító körülmény volt a bírság meghatározásánál. Az viszont enyhítő körülmény volt, az üzletkötő nem nagyban csinálta: a felügyelet szerint alacsony volt a visszaélés volumene.

Hogy egészen pontosan mikor, milyen befektetési jegyekre, melyik brókercégnél csinálta mindezt M. László, az nem derül ki az MNB tájékoztatásából. (MNBMNB határozat, pdf)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.