Merkel nem ellenzi többé a melegházasságot

Megenyhült a CDU-CSU párszövetség melegházasság-ügyben - erről több, egymástól független német hírportál számolt be az MTI szemléje szerint. Az ok természetesen nem ideologikus, sokkal inkább stratégiai: a választásra készülő konzervatív pártszövetség kénytelen félszemmel a lehetséges koalíciós partnerek felé tekinteni, hogy biztosan kormányt tudjon alakítani Angela Merkel győzelme esetén.

A szociáldemokraták, a Zöldek és a liberális FDP is jelezte, csak akkor számolhatnak velük a konzervatívok, ha hajlandóak nyitni a melegházasság intézménye felé. Merkel kancellár és Horst Seehofer CSU-vezér ezért nem ellenzi a továbbiakban az azonos neműek házasságát és a képviselők lelkiismeretére bízza, miként szavaznak, ha a Bundestagban napirendre kerül a kérdés. 

A Süddeutsche Zeitung szerint vasárnap másfél órán keresztül tárgyalta a témát a CDU-frakció, Merkel pedig amellett érvelt, ki kell venni a koalíciós alkudozás tárgyköréből az ügyet. Hétfőn a téma a választmányi ülésen is szerepelt, aznap este pedig a kancellár a Brigitte női magazin berlini gálaestjén maga jelentette be a pártszövetség álláspontját. 

Merkel 2013-ban, a Bundestag-választás idején még elzárkózó volt a kérdésben, most a gálán arról beszélt, azt szeretné, hogy "a választási kampány ellenére tiszteletteljes módon folytassuk ezt a vitát, és nagy megértéssel forduljunk azok felé, akiknek nehezükre esik egy ilyen döntés". Arról beszélt, az azonos nemű párok ugyanazokat az értékeket vallják és ugyanazok a jogok illetik őket, mint bárki mást, de tiszteletben kell tartani a másként gondolkodók jogait is. Azt mondta, nem fog az ügyben többségi döntésként keresztülverni a frakción és a Bundestagon. A kancellár láthatóan igyekszik kiemelni a kérdést a kampánytémák közül. 

Lehetséges koalíciós partnerei azonnal felszólították Merkelt, hogy nyisson utat a melegházasság intézménye előtt. A szavazásra akár a következő hetekben is sor kerülhet. 

Németországban 2001 óta azonos nemű pároks bejegyzett élettársi kapcsolatot köthetnek. 35 ezer ilyet tartanak számon az országos nyilvántartásban. A németek 83 százaléka támogatja a melegházasság bevezetését. 

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.