Nyilvánosságra került a 2022-es katari vébérendezésről készült korrupciós jelentés

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Az eddiginél is komolyabb nyomás nehezedhet a Fifára, miután nyilvánosságra került a Garcia-jelentésként ismert összefoglaló, ami azt tárta fel, hogy milyen folyamatok előzték meg, mielőtt a Fifa Oroszországnak, illetve Katarnak adta a 2018-as, illetve 2022-es világbajnokság rendezési jogát. 

A belső jelentést a Bild című német lap szerezte meg, ezután döntött úgy a Fifa, hogy nyilvánosságra is hozzák a három éves nyomozás során készült munkát. A jelentés minden eddiginél részletesebben mutatja be, mi mindent tett meg Katar, hogy megkapják a vébé rendezési jogát. Az is kiderül belőle, hogy más országok szövetségesei is tepertek persze, például az angol és az ausztrál szövetség is nagyon aktív volt, és több olyan alkalomra is fény derül, amikor Fifa-hivatalnokok olyan módon fogadtak el pénzt vagy ajándékokat, amivel megsérthették a Fifa etikai szabályait. 

A most megjelent jelentés főleg Katar vébérendezésének tehet keresztbe, mivel erről amúgy is sok szó esik mostanában, hogy a szomszédos államok gazdasági blokád alá vették az olajállamot. 

A jelentést a Fifa korábbi etikai főnyomozója, Michael Garcia 2014-ben, és bár Garcia ezt kérte nem hozták nyilvánosságra a teljes anyagot, hanem csak azt a 42 oldalas összefoglalót, amit a FIFA etikai bizottságának akkori első embere, a német Hans-Joachim Eckert készített. Akkor Garcia úgy fogalmazott, a kivonat - amely alapján az etikai bizottság nem talált semmi olyan jelet, ami miatt a 2018-as és a 2022-es vb rendezéséért folytatott pályázatot meg kellene ismételni - több helyen nem megalapozott következtetéseket tartalmazott. 

Miután a Bild most hozzájutott a teljes jelentéshez, a Fifa nyilvánosságra hozta azt, és jelezték, hogy az új elnök, Gianni Infantino korábban számos alkalommal szorgalmazta a publikálását. 

Számos a jelentésben található információ azóta már napvilágra került, de ez elsősorban a francia, a svájci és a francia hatóságoknak köszönhető, melyek az elmúlt években sorra tárták fel a Fifa-vezetők körüli korrupciós botrányokat. 

Garcia jelentéséből az is kiderül, hogy a Fifa végrehajtó bizottságának három tagja egy magángépen repült Brazíliába, ahol találkoztak a katari emírrel. Kitér arra is, hogy a Barcelona korábbi elnöke, a katari rendezés tanácsadója, Sandro Rosell megkérdőjelezhető viselkedést mutatott: 2011-ben kétmillió dollárt utalt át egy korábbi Fifa tisztségviselő 10 éves lányának a bankszámlájára. Ugyanakkor Garcia ennél közvetlenebbül nem tudta összekapcsolni a két ügyet. 

Az érintett vezetőt, Teixeirát 2015-ben az amerikai hatóságok vád alá helyezték korrupciós ügyek miatt, míg Rosell 2017-ben kapott börtönbüntetést Spanyolországban pénzmosással összefüggő bűncselekmények miatt.  

Egy másik alkalommal Sepp Blatter asszisztense és férje keveredett "nem helyes" tárgyalásokba a katari pályázói csapattal, ami az országban felmerülő lehetséges üzleti lehetőségekről szólt. 

Azt is lehetett tudni, hogy Garciának meglehetősen korlátozott jogkörei voltak: nem fért hozzá bankszámlákhoz, nem volt idézési lehetősége, ezért eleve nem is lehetett nagyon számítani arra, hogy konkrét bűncselekményeket tud majd felmutatni. Ez így is történt, az első elemzések szerint a Garcia-jelentés több gyanús, tisztességtelennek tűnő momentumot fedett fel a rendezési jogok odaítélése körül, de egyértelmű törvénytelenségre nem tudott rámutatni, ennek ellenére a politikai nyomás a Fifán, hogy vegyék el Katartól a rendezést, fennmaradhat. (BBC, Inside World Football)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.