Szélsebesen terjed a Petya zsarolóvírus a világban, magyar cég is érintett

Kedd délután először ukrán állami vállalatoknál, illetve a kijevi reptérnél és a nemzeti banknál jelentettek cybertámadásról, azóta viszont több országból is érkeznek hírek arról, hogy egy zsarolóvírus teszi hozzáférhetetlenné vállalatok számítógépes rendszereit. 

A támadásnak úgy tudjuk, több magyar áldozata is van, és tudunk szlovák cégről is, melynél leállt a munka. Ha ezekről további részletek derülnek ki, beszámolunk róla.

Kedd délután Ukrajnában a nemzeti bankból, az állami áramszolgáltatótól, a légiipari gyártó Antonovtól és két postaszolgáltatótól is érkeztek hírek a támadásról. Jelentések szerint a kormánytagok sem férnek hozzá a számítógépeikhez. A miniszterelnök helyettes Rozenko Pavlo ezt a képet tette ki Twitterére: 

Kijevben összeomlott az elektromos fizetőrendszer is a metróban, és állítólag több benzinkútlánc is felfüggesztette a szolgáltatásokat. 

Az első áldozatok mind Ukrajnából tűntek elő, de azóta azt látni, hogy terjedni kezdett a vírus: az orosz gázóriás Rosneft és a dán hajózási vállalat, a Maersk is technikai problémákat jelzett. A Maersk informatikai rendszere állt le, többszöri támadásról szól a közleményük.

A spanyol média is arról ír, hogy az országban dolgozó multinacionális vállalatok gépei váltak hozzáférhetetlenné, zsarolóvírusok blokkolják a számítógépeket. A BBC említ brit reklámügynökséget is az áldozatok között említ. 

A beszámolók szerint a WannaCry-hoz hasonló Petrwrarp vagy Petya névre hallgató zsarolóvírus blokkolja a gépeket, ami 300 dollárt követel bitcoinban, cserébe, hogy újra hozzáférhessenek a felhasználók a gépeik fáljaihoz. A Wannacry előző hónapban összesen 230 ezer számítógépet fertőzött meg 150 országban.

Az első elemzések hol a Petyáról, hol egy frissített verziójáról, a Petrwrap vírusról írnak. A Petya vírus kódját állítólag az elmúlt hónapokban több fórumon is kínálták eladásra. 

Elemzők szerint az is segíti a zsarolóvírusok terjedését, hogy vállalatok gyakran hajlandóak fizetni azért, hogy visszakapják az adataikat, azaz a támadások nagyon nyereségesek, ösztönzőt jelentve így az újabb és újabb támadásokhoz. Egy dél-koreai vállalat nemrég fizetett ki egymillió dollárt azért, hogy újra hozzáférhessenek az informatikai rendszerükhöz.

 (BBC)

November végén 476 újság, rádió, tévécsatorna és internetes oldal ajándékozta oda magát nemzetstratégiai közérdekből az új fideszes médiaalapítványnak, az eddiginél is jobban a kormány felé hajlítva a magyar nyilvánosságot.

A 444 nem közpénzből működik, és szerencsére senki sem tud bennünket a Fidesznek ajándékozni.

A hosszú távú, biztos működéshez viszont a te segítségedre is szükségünk van. Idén 50 millió forintot szeretnénk olvasóinktól összegyűjteni, 36 millió már összejött, ezt nagyon köszönjük!

Hogy elérjük a kitűzött célt, kérjük támogasd rendszeresen a 444-et!

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.