Szélsebesen terjed a Petya zsarolóvírus a világban, magyar cég is érintett

Járvány hírlevél
A koronavírus és a küzdelem ellene. A helyzet itthon és a világban.

Kedd délután először ukrán állami vállalatoknál, illetve a kijevi reptérnél és a nemzeti banknál jelentettek cybertámadásról, azóta viszont több országból is érkeznek hírek arról, hogy egy zsarolóvírus teszi hozzáférhetetlenné vállalatok számítógépes rendszereit. 

A támadásnak úgy tudjuk, több magyar áldozata is van, és tudunk szlovák cégről is, melynél leállt a munka. Ha ezekről további részletek derülnek ki, beszámolunk róla.

Kedd délután Ukrajnában a nemzeti bankból, az állami áramszolgáltatótól, a légiipari gyártó Antonovtól és két postaszolgáltatótól is érkeztek hírek a támadásról. Jelentések szerint a kormánytagok sem férnek hozzá a számítógépeikhez. A miniszterelnök helyettes Rozenko Pavlo ezt a képet tette ki Twitterére: 

Kijevben összeomlott az elektromos fizetőrendszer is a metróban, és állítólag több benzinkútlánc is felfüggesztette a szolgáltatásokat. 

Az első áldozatok mind Ukrajnából tűntek elő, de azóta azt látni, hogy terjedni kezdett a vírus: az orosz gázóriás Rosneft és a dán hajózási vállalat, a Maersk is technikai problémákat jelzett. A Maersk informatikai rendszere állt le, többszöri támadásról szól a közleményük.

A spanyol média is arról ír, hogy az országban dolgozó multinacionális vállalatok gépei váltak hozzáférhetetlenné, zsarolóvírusok blokkolják a számítógépeket. A BBC említ brit reklámügynökséget is az áldozatok között említ. 

A beszámolók szerint a WannaCry-hoz hasonló Petrwrarp vagy Petya névre hallgató zsarolóvírus blokkolja a gépeket, ami 300 dollárt követel bitcoinban, cserébe, hogy újra hozzáférhessenek a felhasználók a gépeik fáljaihoz. A Wannacry előző hónapban összesen 230 ezer számítógépet fertőzött meg 150 országban.

Az első elemzések hol a Petyáról, hol egy frissített verziójáról, a Petrwrap vírusról írnak. A Petya vírus kódját állítólag az elmúlt hónapokban több fórumon is kínálták eladásra. 

Elemzők szerint az is segíti a zsarolóvírusok terjedését, hogy vállalatok gyakran hajlandóak fizetni azért, hogy visszakapják az adataikat, azaz a támadások nagyon nyereségesek, ösztönzőt jelentve így az újabb és újabb támadásokhoz. Egy dél-koreai vállalat nemrég fizetett ki egymillió dollárt azért, hogy újra hozzáférhessenek az informatikai rendszerükhöz.

 (BBC)

444 MAKRO a Kör tagjainak

A 2018‑as választások titkos tárgyalásainak története.

Megnézem
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.