Teljesen kihalhat a magyar málna

növény
2017 június 27., 07:22
comments 200

Laikus gyümölcsfogyasztók számára megdöbbentő hírt közölt hétfőn a Világgazdaság: végleg eltűnhet a magyar málna, kihalófélben van. Alig 100 hektáron foglalkoznak már csak Magyarországon málnatermesztéssel, miután 25 év alatt az ültetvények 90 százalékát felszámolták. A polcokon pihenő málnák többnyire import fagyasztott termékek. 

A gond abból adódik, hogy nem kedvező a hazai klíma a málnának, és nem is megfelelő fajták vannak az ültetvényeken. Állandóak a fagykárok és az egyre forróbb nyarak sem tesznek jót a termésnek, nagyon munkaigényes ápolni és szüretelni a málnát, nem jövedelmező a termesztés: a munkabér kilónként 400 forint is lehet, nehezen lehet ezzel versenyezni az olcsóbb szerb és lengyel piacokkal, ahol ráadásul a körülmények és a környezeti adottságok is jobban kedveznek a málnázásnak. 

A termésátlagok Magyarországon bőven a megtérülést jelentő 10 tonna feletti hektáronkénti hozam alatt vannak. (VG)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt