Meghalt Michael Nyqvist, a Millennium-filmek sztárja

Ötvenhat éves korában elhunyt kedden Michael Nyqvist svéd színész, a Millennium-filmsorozat sztárja, halálát tüdőrák okozta - közölte ügynöke.

Alissa Goodman a francia hírügynökség kérésére közleményben erősítette meg, hogy „az egyik legelismertebb és legsikeresebb svéd színész családja körében halt meg, a tüdőrákkal vívott egyévi küzdelem után”.

Michael Nyqvist az 1980-as évek elejétől kezdett játszani svéd filmekben, világhírre a Stieg Larsson regényének adaptációjából készült Millennium-trilógiával (A tetovált lány, A lány, aki a tűzzel játszik, A kártyavár összedől) tett szert, amelyben a történet főhősét, Mikael Blomkvist újságírót alakította. A sorozat 2009-ben elkészült három része több mint 215 millió dolláros bevételt hozott a produkciónak.

Michael Nyqvist 2009-ben, Cannes-ban.Fotó: LOIC VENANCE/AFP

Szerepelt később számos más alkotás mellett a Mission: Impossible negyedik, Fantom protokoll című részében, ahol Tom Cruise ellenfelét alakította (2011), valamint a John Wick című filmben (2014).

Halála előtt még lejátszotta szerepeit két, eddig be nem mutatott filmben, a Gerard Butlerrel Gary Oldmannel közös Hunter Killer című thrillerben és a Kurszk tengeralattjáró tragédiájáról szóló filmben, ahol Colin Firth és Matthias Schoenaerts mellett tűnik fel.

2010-ben jelentette meg visszaemlékezéseit, amelyben az örökbe fogadását követő gyerekkoráról mesél, a színészi pályán tett első lépéseiről, és arról, ahogyan 30 éves korában felkutatta biológiai szüleit. (MTI, Guardian)