Megbüntette saját cégét az MNB

Az MNB 15 millió forint bírságot szabott ki a KELER Központi Értéktár Zrt.-re – többek közt – a társaság működésével összefüggő nyilvántartási, tájékoztatási, bejelentési és adatszolgáltatási problémák, valamint szabályozási hiányosságok miatt. A feltárt jogsértéseknek nincs negatív hatása a pénzügyi intézményrendszer tagjaira, és az ügyfélérdekek sem sérültek, derül ki az MNB közleményéből. 

Az viszont már nem derül ki a jegybank közleményéből, hogy a KELER Zrt.-nek az MNB a többségi tulajdonosa

A közlemény kitér arra is, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) vizsgálati programjába illeszkedő átfogó vizsgálatot végzett a KELER Központi Értéktár Zrt.-nél (KELER Zrt.), áttekintve annak működését a 2014. január 1-től az ellenőrzés lezárásáig terjedő időszakra vonatkozóan.

Majd így folytatódik:

„Az MNB vizsgálata egyebek közt a megfelelési vezetői feladatok és a kiszervezési tevékenység körében tárt fel bejelentési, illetve belső szabályozói hiányosságokat, továbbá az elszámolóházi tevékenységéhez kapcsolódó közzétételi gyakorlatban is azonosított kisebb adathibákat.

Az MNB emellett megállapította, hogy a KELER Zrt.-nek fejlesztenie kell egyes informatikai, adatnyilvántartási, valamint adatkezelési rendszereit. Az előbbieken túl a vizsgálat hiányosságokat tárt fel többek között a tényleges tulajdonosi nyilatkozatokat érintően, illetve a pénzügyi információs egységként működő hatóság felé fennálló tájékoztatási kötelezettségek terén is.

A jogsértések miatt a Pénzügyi Stabilitási Tanács ma közzétett határozatában 15 millió forint bírságot szabott ki a KELER Zrt.-re, és határidő tűzésével kötelezte a hiányosságok megszüntetésére, valamint a jogszabályszerű működést támogató intézkedések megtételére

A feltárt jogsértéseknek nem volt negatív hatása a pénzügyi intézményrendszer tagjaira, működésére. A KELER Zrt. a hiányosságok kiküszöbölésére azonnali intézkedést tett.”

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.