Megbüntette saját cégét az MNB

gazdaság
2017 június 29., 07:47
comments 22

Az MNB 15 millió forint bírságot szabott ki a KELER Központi Értéktár Zrt.-re – többek közt – a társaság működésével összefüggő nyilvántartási, tájékoztatási, bejelentési és adatszolgáltatási problémák, valamint szabályozási hiányosságok miatt. A feltárt jogsértéseknek nincs negatív hatása a pénzügyi intézményrendszer tagjaira, és az ügyfélérdekek sem sérültek, derül ki az MNB közleményéből. 

Az viszont már nem derül ki a jegybank közleményéből, hogy a KELER Zrt.-nek az MNB a többségi tulajdonosa

A közlemény kitér arra is, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) vizsgálati programjába illeszkedő átfogó vizsgálatot végzett a KELER Központi Értéktár Zrt.-nél (KELER Zrt.), áttekintve annak működését a 2014. január 1-től az ellenőrzés lezárásáig terjedő időszakra vonatkozóan.

Majd így folytatódik:

„Az MNB vizsgálata egyebek közt a megfelelési vezetői feladatok és a kiszervezési tevékenység körében tárt fel bejelentési, illetve belső szabályozói hiányosságokat, továbbá az elszámolóházi tevékenységéhez kapcsolódó közzétételi gyakorlatban is azonosított kisebb adathibákat.

Az MNB emellett megállapította, hogy a KELER Zrt.-nek fejlesztenie kell egyes informatikai, adatnyilvántartási, valamint adatkezelési rendszereit. Az előbbieken túl a vizsgálat hiányosságokat tárt fel többek között a tényleges tulajdonosi nyilatkozatokat érintően, illetve a pénzügyi információs egységként működő hatóság felé fennálló tájékoztatási kötelezettségek terén is.

A jogsértések miatt a Pénzügyi Stabilitási Tanács ma közzétett határozatában 15 millió forint bírságot szabott ki a KELER Zrt.-re, és határidő tűzésével kötelezte a hiányosságok megszüntetésére, valamint a jogszabályszerű működést támogató intézkedések megtételére

A feltárt jogsértéseknek nem volt negatív hatása a pénzügyi intézményrendszer tagjaira, működésére. A KELER Zrt. a hiányosságok kiküszöbölésére azonnali intézkedést tett.”

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.