Új terveket dolgozott ki Észak-Korea ellen az amerikai hadsereg

külföld
2017 június 29., 12:31
comments 130
Ehhez a Hvaszong típusú rakétához hasonlót tesztelhettek május 14-én az észak-koreaiak. A vasárnap tesztelt rakéta képes visszatérni a légkörbe, ami az interkontinentális ballisztikus rakéták fejlesztésének a kulcsa.
photo_camera Ehhez a Hvaszong típusú rakétához hasonlót tesztelhettek május 14-én az észak-koreaiak. A vasárnap tesztelt rakéta képes visszatérni a légkörbe, ami az interkontinentális ballisztikus rakéták fejlesztésének a kulcsa. Fotó: ED JONES/AFP

Új terveket dolgozott ki az amerikai hadsereg arra az esetre, ha Észak-Korea újabb rakétateszteket, vagy esetleg nukleáris teszteket hajtana végre. A CNN értesülései szerint a katonák készen állnak rá, hogy az új válaszlehetőségeket Donald Trumpnak is bemutassák. Az opciók része a katonai csapás is.

Ez utóbbit arra az esetre tartogatják, ha az északiak kísérletei bizonyítékát adják annak, hogy támadó kapacitásaik elérték azt a szintet, amely már az Egyesült Államok biztonságára is veszélyt jelentene. A CNN értesüléseit Trump nemzetbiztonsági főtanácsadója, H. R. McMaster tábornok is megerősítette. "Minden esethőségre fel kell készülnünk, mert az elnök világossá tette, hogy nem hajlandó elfogadni atomhatalomként Észak-Koreát, sem egy olyan fenyegetést, amely veszélyt jelentene az Egyesült Államokra vagy az amerikai népességre" - mondta egy washingtoni think tankben tartott előadásán.

McMaster egy nappal a nemrég megválasztott dél-koreai elnök, Mun Dzsaejin washingtoni látogatása előtt beszélt erről, és arról is, hogy értékelése szerint az északi rezsim gyakorlatilag túszul ejtette Dél-Koreát. Szerinte ugyanis most az eddigieknél azonnalibb, közelibb fenyegetést jelent Észak-Korea a szomszédos Dél-Koreára és Japánra. Ezért McMaster szerint komolyabb nyomást kell gyakorolni Észak-Koreára. "Úgy hiszem, hogy a következő napokban, hetekben már látni fogjuk ennek a jeleit" - mondta.

Trump nemzetbiztonsági stábjának több tagja is arról számolt be, hogy az elnököt kifejezetten érdekli Észak-Korea. "Alig úszok meg napot a Fehér Házban anélkül, hogy az elnök Észak-Koreáról és a fenyegetésre adott amerikai válaszról faggatna" - mondat Mike Pompeo az MSNBC-nek. Trump maga sem titkolja aggályait, ő maga is arról beszélt, hogy "az északi rezsim rendkívüli problémákat okoz, és ez olyasmi, amit kezelnünk kell és valószínűleg sürgősen kezelni is fogunk" - mondta.

Az Észak-Koreával szembeni amerikai stratégia valóban változtatásra szorul, erről írtam is. Ez esetben viszont nagyon praktikus okokból kellett új terveket kidolgoznia a hadseregnek. Észak-Korea az utóbbi időben új típusú, szilárd hajtóanyagú rakétákat tesztelt. Ez lényegi fejlemény, mert a folyékony hajtóanyagú rakétákkal szemben ezeket feltöltve, bevetésre készen tárolhatják a rejtett raktárakban, és adott esetben akár fél órán belül bevethetők. Ez nagyon megnehezíti egy kilövés előkészületeinek észlelését, márpedig a rakétavédelmi rendszerek sokkal hatékonyabban működnek, ha van idő rákészülni egy rakéta kilövésére.

Az amerikaiak emellett azért is joggal aggódnak, hogy az észak-koreaiak legutóbbi kísérletei alapján immár egyértelműen az interkontinentális, vagyis az Egyesült Államok szárazföldi területeit fenyegető rakéták fejlesztésén dolgoznak.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.