Feltámasztották Trump beutazási tilalmát

külföld
2017 június 30., 04:53
comments 73

Csütörtök este érvénybe lépett Donald Trump rendelete, ami hat muszlim többségű ország állampolgárainak és az USA-ba érkező menekülteknek nehezíti meg a beutazást az országba.

A rendelet értelmében Szíria, Szudán, Szomália, Líbia, Irán és Jemen állampolgárai csak nagyon szigorú feltételek mellett kaphatnak beutazási engedélyt az Egyesült Államokba. A korábban teljesen felfüggesztett rendelet végrehajtását a hét elején részben engedélyezte az amerikai legfelsőbb bíróság.

A döntés alapján már nem általánosan mindenkitől, hanem csak azoktól azoktól tagadhatják meg a beutazást az amerikai hatóságok, akik nem állnak semmilyen jóhiszemű kapcsolatban az Egyesült Államokban valamilyen jogi vagy természetes személlyel.

Tehát nem lehet kapásból megtagadni a vízumot azoktól, akiket családi vagy üzleti kapcsolatok kötik az Egyesült Államokhoz.

A családtagok közül a nagyszülőket, nagynéniket, nagybácsikat, unokatestvéreket és unokákat nem tekintik elég jóhiszemű kapcsolatnak.

Akinek már van vízuma, az továbbra is beutazhat az országba.

Hawaii, ahol Trump rendeletét felfüggesztette a bíróság, az utolsó pillanatokban is a legfelsőbb bíróság döntésének értelmezését kérte a bíróságtól annak tisztázására, hogy pontosan milyen kapcsolat tekintendő elég szorosnak a vízumkiadáshoz, megtagadható-e vőlegényektől, nagyszülőktől, nagynéniktől és nagybácsiktól a beutazási engedély. A külügyminisztérium úgy reagált, hogy a vőlegényeket ebben az értelemben például közeli családtagnak kell tekinteni, de a nagyszülőket, unokákat, nagynéniket és nagybácsikat nem.

Januárban, nem sokkal Trump hivatalba lépése után sok amerikai repülőtéren káosz alakult ki, amikor az elnök azonnali hatállyal megtiltotta hét, muszlim többségű ország állampolgárainak beutazását, mert abban a rendeletben semmilyen kivétel nem szerepelt. Még az sem léphetett be az országba, akinek egyébként volt vízuma.

A rendelet végrehajtását szövetségi bíróság függesztette fel, ám ezt követően az elnök újabb rendeletet adott ki, amelyben immár kivételek is szerepeltek, és Irakot levette a tiltólistáról.

Donald Trump rendelete a teljes amerikai menekültbefogadási programot is ideiglenesen leállította. A rendelet bírálói szerint semmi nem támasztja alá, hogy a hat nevesített ország állampolgárai veszélyt jelentenek, ráadásul az amerikai vízumkérelmek ellenőrzése már most is meglehetősen szigorú. (BBC/MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.