„Túl sok amerikai filmet néztek” – üzente a katasztrófavédelem a Péterfy utca lakóinak, akiknek leégett és beázott a lakásuk

baleset
2017 június 30., 11:49
comments 310

Megégett egy lakóház szerda reggel a VII. kerületben, a Péterfy és Hernád utca sarkán. Összesen 8 lakást érintett a tűz, mind lakhatatlanná vált. Négyen megsérültek, úgy tudjuk, két embert súlyos állapotban ápolnak kórházban. 

A tűz a VII. kerület Péterfy Sándor u. 40. szám alatti társasház negyedik emeletén, egy 100 négyzetméteres lakásban ütött ki. A helyszínen mindenféle mendemondák keringtek a lehetséges okokról, egy szomszéd vízzel leöntött ventilátort emlegetett, de ezt senki nem erősítette meg. A pontos okot hatósági vizsgálat állapítja majd meg. 

Egy lakó és egy másik lakó hozzátartozója is jelezte a 444-nek, hogy szerintük indokolatlanul sokat késtek a tűzoltók a tűz eloltásával. A tűzoltás feltehetően szakszerűen zajlott, de a belügy munkatársai rossz néven vették, hogy a sajtó és azon keresztül a lakók kérdéseket tesznek fel az ügyben.

A tűz valamikor 9.30 után nem sokkal keletkezett és terjedt tovább két irányban, további lakóházakat veszélyeztetve. 10 óra után nem sokkal a lángok elérték a tetőszerkezetet, ott 400 négyzetméteren okoztak károkat. Szomszédok közt elterjedt, hogy valaki már korábban telefonált, Egy harmadik emeleti lakó 9 óra 53 perckor riasztotta a tűzoltókat. Azt mesélte a 444-nek, hogy amikor telefonált, már lángolt a szomszéd ajtaja. Kérdésünkre a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság helyettes szóvivője, Kolozsi Péter főhadnagy is azt írta, hogy 9:53-kor érkezett az első riasztás.

Egy nő, akinek a lakása szétázott, és omlásveszély miatt jó időre bizonyosan lakhatatlanná vált, levelet írt a 444-nek és azt kifogásolta: a tűzoltók lassan értek a helyszínre, és késve kezdték oltani a tüzet. Egy másik lakó hozzátartozója is felemlegette ezt.

Az első tűzoltók 8 perccel a riasztás után, 10 óra 1 perckor érkeztek a helyszínre - írta a katasztrófavédelem. 10:03-kor még nem voltak nagy lángok, csak óriási füst, Balázs képe alapján a tető sem égett még:

10.03 perc Péterfy utca és Hernádi utca sarka
photo_camera 10.03 perc, Péterfy utca és Hernádi utca sarka Fotó: Balázs / Péterfy utca

Többeknek az tűnt fel, hogy a helyszínre érkező első járművek nem voltak alkalmasak egy negyedik emeleti tűz kioltására. Ez látszik az egyik szemben lakó szomszéd, Balázs fotóján , videóin és Edina képén is, aki az utca túloldaláról készített képeket. A tűzoltók a falat locsolják, hogy ne terjedjen arra tovább a tűz. 

photo_camera 10.17 perc Péterfy utca és Hernádi utca sarka   Fotó: Balázs / Péterfy utca


link Forrás
link Forrás

„A katasztrófavédelem ügyelete a fogadott tűzjelzésben elhangzottak szerinti káreset felszámolásához megfelelő nagyságú tűzoltóerőt, vagyis a helyszínhez legközelebb lévő 2 gépjárműfecskendőt és 1 magasból mentő járművet riasztott a helyszínre 9:54-kor. Mivel a jelzés szerint egy többszintes társasházban keletkezett tűz, az ügyelet automatikusan magasból mentő járművet is riasztott, azonban az más helyszínről indult és más útvonalon közlekedett, vagyis az elsőként riasztott három jármű nem egyszerre érkezett a helyszínre"  – írta kérdésünkre válaszul a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság. 

A műveletirányítási ügyelet összesen 8 gépjárműfecskendőt, 3 magasból mentő gépjárművet és további 7 különleges szert küldött a helyszínre. A képek alapján rekonstruálható, és ezt a katasztrófavédelem sem tagadta, hogy az első emelőkosaras tűzoltó csak 10.30 után kezdte el az oltást. Ekkorra a lángok már átterjedtek a fagerendákból álló tetőre is. A meleg és a szél is segítette az égést:    

10.24
photo_camera 10.24 perc, Péterfy utca és Hernádi utca sarka Fotó: Balázs / Péterfy utca
10.33-kor az első emelőkosaras tűzoltó már oltja a tüzet az utcafrontról
photo_camera 10.33-kor az első emelőkosaras tűzoltó már oltja a tüzet az utcafrontról Fotó: Balázs / Péterfy utca

A külső oltás késésének szakmai okai voltak. Az első autóval érkező tűzoltócsapatok behatoltak az épületbe, megkezdték a mentést és megpróbálták belülről körülhatárolni a lángokat. Ilyen esetekben gyakran előfordul, hogy a tűzeset áldozatai nincsenek már eszméletüknél, ezért alaposan fel kell deríteni az érintett helyiségeket. Csak ezt követően kezdik meg a tűzoltók támadni a lángokat házon kívülről.

link Forrás

„Az épületek tűzeseteinél azért indokolt lehetőség szerint belülről megkezdeni az oltási munkálatokat, mert jellemzően a menekülési utak és a beépített tűzvédelmi berendezések az épületek belső folyosóin találhatóak. Így ebből az irányból biztonságosabban és gyorsabban végrehajtható az érintett épületrész felderítése, az esetleg bennrekedt emberek kimentése és a tűz oltásának megkezdése. A kívülről történő oltás hátráltatja és veszélyezteti a felderítést és az életmentést, tehát csak ezek végrehajtását követően alkalmazható ez a módszer" – írta le a főhadnagy a protokollt, amikor arról kérdeztük, miért csak 40 perccel riasztás után kezdték meg az oltást az utcáról. 

A tűzoltók belülről, az égő lakásba és a padlástérbe behatolva négy vízsugárral próbálták csillapítani a lángokat, majd három magasból mentő járműről a Péterfy Sándor utcában és a Hernád utcából kezdték oltani a tüzet 10:30 után. 

A parancsnok a felderítés után még 14 tűzoltólaktanya 15 tűzoltójárművét riasztotta a helyszínre, de „ezek a járművek más-más útvonalon, eltérő forgalmi körülmények között érkeztek a helyszínre, ráadásul ezek menettulajdonságai sem egyformák." Más szemtanúk is beszámoltak arról, hogy az óriási forgalomban a nagytestű tűzoltóautók alig tudtak keresztülhaladni a Keleti pályaudvarnál veszteglő tumultuson.

11 óra környékén kikapcsolták az áramot az utcában, és csak délután 1 órára kapcsolták vissza.   

A főigazgatóság szerint a tűzoltás minden szakmai előírásnak megfelelt, így ezzel kapcsolatos vizsgálat nem folyik. 

A katasztrófavédelem illetékesei mindenesetre nem örültek, hogy a sajtó képviselői és rajtuk keresztül az érthetően zaklatott lakók kérdésekkel éltek. Mukics Dániel tűzoltó őrnagy, helyettes szóvivő telefonbeszélgetésünk során több kérdés után arról érdeklődött, milyen szerkesztői koncepciót kell végrehajtania a 444 újságírójának ebben az ügyben. 

Amikor a lakók panaszait tolmácsoltuk, jelezte, hogy feltehetően túl sok amerikai filmet néztek, azon szocializálódtak, azért reagálnak ilyen hisztérikusan. Ezzel arra célzott, hogy az amerikai tűzoltási protokoll eltérő a magyartól, ott – részben az eltérő építési gyakorlatok miatt – általában egyből támadják a lángokat kívülről is.

A mentés és kárenyhítés szakszerűségét nincs ok kétségbe vonni, de a BM a szakszerű eljárásához hozzátartozhatna az is, hogy a hatóságok megértéssel fordulnak azok felé, akik hosszútávra elveszítették otthonaikat. (Ez főleg az eset utólagos kezelésére vonatkozik, az érintettek szerint a tűzoltók a helyszínen segítőkészek és barátságosak voltak.)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.