Szijjártó: Horthy Miklós esküjével ellentétben nem védte meg a magyar nemzet részét képező magyar zsidóságot

történelem
2017 július 01., 16:29
comments 256

Orbán Viktor miniszterelnök a múlt héten a megújult Klebelsberg-kastély ünnepélyes átadásán többek között azt mondta, néhány kivételes államférfiúnak, köztük Horthy Miklósnak köszönhető, hogy az elvesztett világháború, a vörös terror 133 napja és a trianoni diktátum roppant súlya alatt „mégsem temetett maga alá minket a történelem”.

Orbán mondatáról Kovács Zoltán kormányszóvivő másnap azt mondta, a kormánynak nem kell történeti kérdésekkel foglalkoznia, de fontos, hogy az 50 év kommunizmusa alatt beégetett torz, marxista felfogást kiirtsák a témával kapcsolatban, ugyanis szerinte Horthy pályájának utolsó 4 éve nem karakterizálhat egy egész életművet, és vannak olyan történelmi személyek, teljesítmények, amelyek önmagukért beszélnek. Horthy Miklós érdemeinek elsöprése pedig az igazi relativizálás – mondta.

Yossi Amrani, Izrael budapesti nagykövete emiatt közölte, diplomáciai úton jelezték aggályukat a miniszterelnök kijelentései miatt, és magyarázatot várnak, miért mondta ezt. (Később egy rejtélyes, a neten is ismeretlen New York-i szervezet 11 rabbija állt ki Orbán mellett, ezt Németh Szilárd már úgy adta elő, hogy New York zsidósága állt ki Orbán mellett.)

photo_camera Horthy Miklós és felesége a Nemzeti Kamara Színház páholyában az 1930-as évek végén

Ezután Szijjártó Péter szombaton telefonon biztosította Izrael budapesti nagykövetét, hogy a magyar kormány zéró toleranciát hirdetett az antiszemitizmussal szemben. A külgazdasági és külügyminiszter az MTI-nek elmondta: Jószéf Amranival tudatta, Horthy Miklós kormányzó tevékenységéhez pozitív és kiemelkedően negatív időszakok is tartoznak. A miniszter az MTI-vel közölte: a nagykövetnek elmondta, hogy amikor Orbán Viktor kormányfő Horthy Miklóssal kapcsolatos álláspontját ismertette, akkor világosan fogalmazott.

A történelmi tényeket tiszteletben kell tartani. Márpedig a történelmi tények úgy szólnak, hogy Horthy Miklós tevékenységéhez pozitív és ugyanakkor kiemelkedően negatív időszakok is tartoznak – mondta Szijjártó Péter, aki „kétségtelenül pozitív” momentumnak nevezte Horthy Miklós munkásságában azt, hogy érdemeket szerzett Magyarország talpra állításában az első világháború után.

Ugyanakkor a kiemelkedően negatív és a történelmi bűn kategóriájába tartozik, hogy esküjével ellentétben nem védte meg a magyar nemzet részét képező magyar zsidóságot. A történelmi bűn kategóriájába tartozik, hogy hivatali ideje alatt a magyar zsidóságot diszkrimináló jogszabályok születtek, és több százezer magyar zsidó vált a holokauszt áldozatává. Ezek olyan történelmi bűnök, amelyeket relativizálni nem lehet – mondta Szijjártó.

Izrael budapesti nagykövetsége az MTI-vel közölte: véleményük szerint fontos tisztázást jelent a magyar külgazdasági és külügyminiszter közlése Horthy Miklós szerepéről. A külképviselet közleménye szerint Izrael úgy véli, hogy a Horthy Miklós által a magyar zsidók ellen elkövetett bűnök elismerésének fontos tisztázása az, amit a magyar külgazdasági és külügyminiszter közölt Izrael budapesti nagykövetével. „Mindig emlékezni fogunk az 564 500 magyar zsidó testvérünkre, akiket a holokauszt alatt gyilkoltak meg” – írták.  

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt