New York-i rabbik védték meg Orbánt

POLITIKA
2017 június 29., 16:52
comments 217

A New York-i egyesült ortodox zsidó hitközség közleményben ítélte el „az Orbán Viktor miniszterelnök elleni uszítást”, aminek szerzői azzal vádolják a kormányfőt, hogy olyan személyeket tűr el és méltat, akik kapcsolatban voltak a náci rezsimmel – írta meg az MTI. A közlemény a New York-i Főkonzulátus honlapján jelent meg.

Orbán Viktor a múlt héten Budapesten, a megújult Klebelsberg-kastély ünnepélyes átadásán a 20. század második és harmadik évtizedét a magyarság történetének súlyos próbakövének nevezte, és azt mondta: néhány kivételes államférfiúnak, Horthy Miklós kormányzónak, Bethlen István miniszterelnöknek és Klebelsberg Kuno miniszternek köszönhető, hogy az elvesztett világháború, a vörös terror 133 napja és a trianoni diktátum roppant súlya alatt „mégsem temetett maga alá minket a történelem”. „Kormányzó nélkül nincs miniszterelnök, miniszterelnök nélkül nincs miniszter. És ezt a tényt nem vonhatja kétségbe Magyarország II. világháborús gyászos szerepvállalása sem” – mondta Orbán, aki egyébként azóta az európai zsidóságot is kioktatta a migránsválságot illetően.

A beszéddel kapcsolatban később kifogást emelt több zsidó szervezet, köztük a Zsidó Világkongresszust vezető Ronald S. Lauder, illetve Izrael Állam magyarországi nagykövete, Yossi Amrani is közölte, magyarázatot várnak arra, miért nevezte Orbán Horthyt kivételes vezetőnek.

photo_camera
Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond a Kozma utcai zsidó temető I. világháborús hősi parcellájának felújítása alkalmából tartott megemlékezésen 2015. január 26-án.
Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI

A New York-i ortodox zsidó hitközség viszont arra emlékeztet, hogy a magyar kormánnyal folytatott egyeztetéseiken, amik a nácik által meggyalázott magyarországi temetők helyreállítására és gondozására vonatkoztak, Orbán Viktor és kormánya kiemelkedő hozzáállást tanúsított kötelezettségvállalásai teljesítésében, törekvéseik segítésében, és minden más témában, ami az ortodox zsidóságot érinti. A közösség hálás a magyar kormánynak a folyamatos segítségért és együttműködésért, és azt várja, hogy pozitív kapcsolatuk folytatódik – áll az Egyesült New York-i Ortodox Gyülekezetek (United Orthodox Congregation of New York) közleményében, amit 11 rabbi írt alá (pdf). (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.