Szíriai felkelők klórgáz bevetésével vádolják a hadsereget

háború
2017 július 01., 20:31
comments 67

Egy szíriai felkelőcsoport szerint a hadsereg klórgázt vetett be szombaton Damaszkusz közelében. A Fajlak ar-Rahmán nevű csoport úgy tudja: több mint 30 ember szenvedett klórmérgezést az Ajn Tarma elleni támadásban Kelet-Gúta körzetben. A területet a kormányerők próbálják visszaszerezni a lázadóktól.

A szíriai állami médiában ismertetett közleményben a hadsereg elutasította a vádakat, egy katonai forrás azt mondta: „Nem használtunk vegyi fegyvereket a múltban, és sohasem fogunk bevetni ilyesmit.”

Az Egyesült Államok szerdán azt közölte: a damaszkuszi rezsim eddig ügyelt arra, hogy Washington követelésének eleget téve tartózkodjon a vegyi fegyverek bevetésétől. Az amerikai kormány korábban úgy értesült, hogy Damaszkusz megtette az előkészületeket egy vegyifegyver-támadáshoz.

Eközben Damaszkusz szombaton „minden hitelességet nélkülözőnek” nevezte a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) titkos nyomozati jelentésének megállapítását, ami szerint szaringázt, vagy egy ahhoz hasonló anyagot használtak áprilisban a Hán Sejkún elleni támadásban. A Nyugat a szíriai kormányt tette felelőssé a több mint 90 ember halálát okozó csapásért, miközben Damaszkusz a felkelőket okolta. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.