Először volt Pride Erdélyben

külföld
2017 július 02., 11:37
comments 90

A helyi sajtóbeszámolók alapján 5-800 ember vehetett részt a szombati felvonuláson Kolozsváron, ami az első hasonló rendezvény volt, amit valaha Erdélyben rendeztek. 

link Forrás

A szombati vonulás a négynapos ClujPride záróeseménye volt. A beszámolók mind kitérnek arra, hogy a város vezetése végül nem a szervezők által eredetileg kért, a város központját is érintő útvonalra adott engedélyt, hanem a Szamos-part egy félreeső, néhány száz méteres szakaszára. Ezzel a szervezők szerint a városháza úgy engedélyezte a rendezvényt, hogy közben el is dugták azt. 

Fotók: foter.ro
photo_camera Fotók: foter.ro

A helyi beszámolók szerint a felvonuláson sok magyar család is részt vett gyermekeivel. Többen elmondták, hogy olyan társadalmat szeretnének, ahol nincs helye a gyűlölködésnek, a megbélyegzésnek és a kirekesztésnek - írta a Maszol.ro. Az esemény végén többek között Eckstein-Kovács Péter, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) volt szenátora is felszólalt, azt kifogásolva, hogy a városi önkormányzat az "újfasiszták" felvonulását a központba engedélyezte, míg a ClujPridét "eldugták".

"Elegünk van abból, hogy betegeknek, eltévelyedetteknek állítanak be minket. A románok többségében manipulált kép él rólunk, nem tudják, hogy valójában rokonok, szomszédok, munkatársak vagyunk. Ezért kell kilépnünk a láthatatlanságból, ezért kell részt követelnünk a nyilvános térből. Ha a kötelességeink azonosak a többi románéval, nem törődhetünk bele abba, hogy kevesebb jogunk legyen" - idézte az Agerpres hírügynökség Lucian Dunareanut, a kolozsvári melegfelvonulás főszervezőjét. 

A szervezők nem a melegházasság engedélyezéséért, hanem az élettársi szerződés intézményesítéséért küzdenek Romániában. 

link Forrás

A kolozsvári melegfelvonulás incidensek nélkül zárult, ám a Új Jobboldal (Noua Dreapta) által nem sokkal később, a hagyományos család védelmében meghirdetett Bocskai téri (Avram Iancu tér) ellentüntetésen csendőrök emeltek ki a tömegből egy fiatal nőt, aki a melegfelvonulás "#monddmegőszintén" (spunedrept) feliratú fehér pólóját viselte. A Mediafax hírügynökség szerint a szervezők kérésére távolították el erővel az illetőt a rendezvényről, miután a szónokok beszédeit megszakítva azt bizonygatta: a melegfelvonulás, amelyen előzőleg részt vett, nem volt obszcén".

Románia 2001-ben törölte a büntető törvénykönyvből azt a cikket, amely öt évig terjedő börtönnel sújtotta a "nyilvánosság előtt mutatkozó, botrányt okozó homoszexuális kapcsolatokat". A 2011-ben elfogadott polgári törvénykönyv (Ptk.) tiltja az azonos neműek házasságát, és nem ismeri el a román vagy más állampolgárok külföldön kötött élettársi szerződéseit sem, függetlenül attól, hogy azokat azonos vagy különböző nemű személyek kötötték. (MTI, maszol.ro, foter.ro)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.