Nem engedték be az USA-ba a robotépítő versenyen induló afgán lányokat

külföld
2017 július 02., 17:02

A hat lány a FIRST Global Challenge nevű nemzetközi robotikai versenyre nevezett be, aminek a döntője idén nyáron zajlik Washingtonban. 

Már a felkészülése sem alakult jól a hat afgán tinédzsernek, mivel az Egyesült Államokból küldött alkatrészeket hónapokig tartották vissza a vámvizsgálatnál, terrorgyanú miatt. Azaz míg a nemzetközi versenyre készülő többi csapat időben megkapta a szükséges alkatrészeket, addig ők kénytelenek voltak háztartási alkatrészekből építkezni. 

A Washington Post cikke szerint a részvételhez a lányoknak beutazási engedélyt kellett kérniük az USA-tól: ehhez több száz kilométert uzaztak Afganisztánban, hogy a kabuli nagykövetségen vízumkérelmet adhassanak be. De nem jártak sikerrel, igénylésüket visszadobták. 

A csapat egyik támogatója Afganisztán első női IT-vezetője, Roya Mahboob, aki elmondta azt is a lapnak, hogy amikor megtudták a hírt, egész nap csak sírni voltak képesek. 

Az egyik diák, a 14 éves Fatemah a Forbesnak beszélt arról, hogy csak meg akarták mutatni a világnak, mire képesek, egy esélyt szerettek volna. Az amerikai külügyminisztérium nem kommentálta az ügyet, de a statisztikákból látni, hogy nagyon nehéz a régióból az USA-ba utazni: idén májusban összesen 112 vízumot adtak ki afgán állampolgároknak. 

A lányok végül Skype-on keresztül, otthonról csatlakozhatnak be a versenybe. Mahboob szerint a fiatalok még így is példát jelenthetnek mások számára, mivel az IT egy nagyon férfiak által uralt terület Afganisztánban. (WaPo, Forbes)

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.