Tehenekre hivatkozva lincselnek muszlimokat Indiában

külföld
2017 július 02., 15:43
comments 121

Újabb magas beosztású indiai politikus, Pranab Mukherjee államfő is elítélte az egyre gyakoribbá váló tömeges erőszakos cselekedeteket.  

Az elmúlt napokban több embert is meglincseltek az országban, az áldozatok többsége muszlim volt. A támadások közül többet a tehenek védelmére hivatkozva követtek el hindu csoportok. A tehén a hinduizmus legszentebb állata, de az Indiában élő többi vallás hívei fogyasztják a húsát. 

Az eddigi legnagyobb visszhangot kiváltó gyilkosság egy hete történt: Delhitől délre egy vonaton gyilkoltak meg egy tinédzser fiút, Junaid Khant. Testvére, aki vele utazott a vonaton, elmondta, hogy Junaid ülőhelyeken veszett össze a támadóival, de a vita hamar vallási konfliktusba csapott át, utána pedig halálra késelték, miközben vallási alapú szidalmakat kiabáltak. 

Modi ellen tüntető muszlimok május végén
photo_camera Modi ellen tüntető muszlimok május végén Fotó: ARUN SANKAR/AFP

De a közelmúltban több támadás is előfordult az országban: volt gazda, akit marhacsempészés vádja miatt vertek agyon, míg két muszlim férfit azért gyikoltak meg, mert azzal vádolták őket, hogy tehéntolvajok. 

Az egyre gyakoribbá váló lincselések miatt tiltakozó mozgalom is indult, a "Nem az én nevemben" szlogen alatt országszerte több városban tüntettek. Elítélte az erőszakot az ország hindu nacionalista miniszterelnöke, Narendra Modi is, akit korábbi támadások után azzal vádoltak, hogy nem áll ki az áldozatok mellett, tovább szítva ezzel az erőszakot. 

De Modi beszéde sem volt elég az erőszak megfékezésére, csak pár órával később 30-40 ember gyilkolt meg egy húskereskedőt Jharkand államában. A helyi hírek szerint két embert tartóztattak le a lincseléssel összefüggésben, és egyikük éppen Modi pártjának, a BJP-nek egy helyi vezetője volt. 

A Financial Times által idézett elemzések szerint ugyan a közösségi erőszak valamilyen szinten mindig jelen volt Indiában, de érezhetően felerősödtek ezek az esetek Modi 2014-es hatalomra kerülése óta. Áprilisban a Human Rights Watch is azt állította, hogy Modi szélsőséges támogatói vezetik ezeket a lincseléseket. 

A Chicago Egyetemen politikai erőszakkal foglalkozó Paul Staniland is azt mondta a lapnak, hogy a múltban is jelen volt a hinduk és a muszlimok közötti erőszak, és ez sokszor még véresebb volt, mint most. Ami viszont most aggasztó, hogy a tehenek nevében elkövetett bosszúgyilkosságok egy világos hindu nacionalista projektre utalnak, amit nem ítélt el következetesen és gyorsan a BJP vezetése. (Financial Times)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.