Trump csütörtökön Lengyelországba látogat

külföld
2017 július 02., 15:55
comments 76

Donald Trump csak rövid időt fog eltölteni Lengyelországban, hamar tovább fog utazni a hamburgi G20-csúcsra, de így is jelentős esemény, hogy az amerikai elnök beiktatása után előbb látogat el Lengyelországba, mint az USA olyan hagyományos szövetségeseihez, mint Nagy-Britannia, Franciaország vagy Németország. 

A Fehér Ház közleményében Lengyelország elkötelezett NATO-tagságát és a potenciális energetikai együttműködések lehetőségét hangsúlyozta, de az AP összeszedett még pár nyilvánvaló okot, amiért Trump stábjától érthető döntés volt a lengyeleknél kezdeni. 

Trumpot egyrészt egy hozzá hasonló populista-nacionalista vezető fogja fogadni, és közösen állhatnak majd ki a nagyobb nemzeti függetlenség és egy esetleges Brüsszel-gyalázás mellett. Vannak elemzők, akik attól tartanak, hogy Trump látogatása tovább mélyítheti a konfliktust a nyugati államok és a lengyelek között. 

Ezen kívül várhatóan lelkes és nagy tömeg fogja fogadni Trumpot Varsóban, ahol várhatóan élőben közvetített beszédet is mond majd. Lengyel sajtóinformációk szerint ugyanis a kormány ezt ígérte a Fehér Háznak, a látogatásért cserébe. Szintén helyi sajtóhírek szerint kormánypárti szervezetek buszokkal terveznek ünneplő tömeget szállítani a beszédre. Trump májusban járt Európában, akkor a brüsszeli útja meglehetősen kínosra sikeredett, ráadásul azóta ki is léptette az USA-t a párizsi klímaegyezményből, ezért várhatóan Hamburgban sem fogja nagyon barátságos hangulat várni, ennek lehet ellenpontja egy sikeres varsói szereplés. 

Továbbá Lengyelország katonailag is rendben van: ott vannak Irakban és Afganisztánban, egyike annak az öt NATO-tagnak, ahol a GDP két százalékát meghaladó összeget költenek védelmi kiadásokra, idén tavasszal pedig őjabb ötezer amerikai katonát helyeztek el lengyel támaszpontokon. 

Nagy kérdés, hogy Trump ki fog-e állni a NATO 5. cikkelye mellett, ami kimondja, hogy ha egy tagot megtámadnak, akkor a többiek közösen lépnek fel. Májusban nem tette meg, aztán júniusban a román elnök társasáságban Washingtonban igen, de nyilván többet jelentene, ha ezt ilyen közel Oroszországhoz is elmondaná. 

Nem elhanyagolható szempont az sem, hogy több százezer lengyel-amerikai szavazó van az USA-ban, és tavaly az ő szavazatuk sokat jelentett Trumpnak néhány szoros államban, azaz az elemzés szerint lehetett egy ilyen belpolitikai vetülete is a helyszínválasztásnak. 

Végül pedig ott az energetikai szempont: júniustól érkezik amerikai cseppfolyós földgáz (LNG) Lengyelországba, és bőven vannak még tervek a regionális együttműködés mélyítésére, melyek mind azt a célt szolgálják, hogy a környező országok kevésbé függjenek az orosz földgáztól. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.