A török kormány szerint Berlin feszültséget szít azzal, hogy nem engedik Erdogannak, hogy nagygyűlést tartson Németországban

külföld
2017 július 03., 16:53
comments 55

Ibrahim Kalin török elnöki szóvivő hétfőn élesen bírálta a berlini kormányt, amiért a török államfő nem tarthat nagygyűlést Németországban

A német szövetségi kormány a múlt hét végén döntött arról: nem engedélyezi Recep Tayyip Erdogan számára, hogy tömegrendezvényt tartson július első hetében Németországban, ahová a hamburgi G20-csúcs alkalmából látogat el.
Kalin szerint Németországban a szeptemberi szövetségi parlamenti (Bundestag) választásra készülve politikai tőkét akarnak kovácsolni az Erdogan-ellenességből.

Kormánypárti török lap idén márciusban, a legutóbbi komolyabb török-német kormányzati konfliktus idején
photo_camera Kormánypárti török lap idén márciusban, a legutóbbi komolyabb török-német kormányzati konfliktus idején Fotó: YASIN AKGUL/AFP

Az elnöki szóvivő hozzátette: "ha meggátolják is Erdogant abban, hogy a Németországban élő török állampolgárokkal találkozzon, akkor sem képesek megszakítani a köztük fennálló szívbéli köteléket". "Más helyen, más időben, és különböző úton-módon, de továbbra is velük leszünk. Senkinek se legyenek kételyei efelől". 

Numan Kurtulmus miniszterelnök-helyettes pedig azt vetette a német vezetés szemére, hogy feszültséget szít Törökországgal. Hangsúlyozta: ez már a török elnök jogkörének kiszélesítését eredményező referendum kampánya alatt is így volt. 

"Sajnos egyes német politikusok a Törökország-ellenességet és az Erdogan-ellenességet saját belpolitikai céljaikra használják" - tette hozzá Kurtulmus.

Erdogant pénteken várják a hamburgi G20-csúcstalálkozóra. Berlin viszont nem engedélyezte a török államfőnek, hogy látogatása alkalmával tömegrendezvényt tartson Németországban. A német kormány emellett hétfőn világossá tette azt is, hogy nem egyezik bele Erdogannak egy török konzulátuson tartott fellépésébe sem.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.