A török kormány szerint Berlin feszültséget szít azzal, hogy nem engedik Erdogannak, hogy nagygyűlést tartson Németországban

Ibrahim Kalin török elnöki szóvivő hétfőn élesen bírálta a berlini kormányt, amiért a török államfő nem tarthat nagygyűlést Németországban

A német szövetségi kormány a múlt hét végén döntött arról: nem engedélyezi Recep Tayyip Erdogan számára, hogy tömegrendezvényt tartson július első hetében Németországban, ahová a hamburgi G20-csúcs alkalmából látogat el.
Kalin szerint Németországban a szeptemberi szövetségi parlamenti (Bundestag) választásra készülve politikai tőkét akarnak kovácsolni az Erdogan-ellenességből.

Kormánypárti török lap idén márciusban, a legutóbbi komolyabb török-német kormányzati konfliktus idejénFotó: YASIN AKGUL/AFP

Az elnöki szóvivő hozzátette: "ha meggátolják is Erdogant abban, hogy a Németországban élő török állampolgárokkal találkozzon, akkor sem képesek megszakítani a köztük fennálló szívbéli köteléket". "Más helyen, más időben, és különböző úton-módon, de továbbra is velük leszünk. Senkinek se legyenek kételyei efelől". 

Numan Kurtulmus miniszterelnök-helyettes pedig azt vetette a német vezetés szemére, hogy feszültséget szít Törökországgal. Hangsúlyozta: ez már a török elnök jogkörének kiszélesítését eredményező referendum kampánya alatt is így volt. 

"Sajnos egyes német politikusok a Törökország-ellenességet és az Erdogan-ellenességet saját belpolitikai céljaikra használják" - tette hozzá Kurtulmus.

Erdogant pénteken várják a hamburgi G20-csúcstalálkozóra. Berlin viszont nem engedélyezte a török államfőnek, hogy látogatása alkalmával tömegrendezvényt tartson Németországban. A német kormány emellett hétfőn világossá tette azt is, hogy nem egyezik bele Erdogannak egy török konzulátuson tartott fellépésébe sem.