A külföldön dolgozó magyarok küldik haza a legtöbb pénzt Európában az ország méretéhez képest

gazdaság
2017 július 05., 20:20
comments 187

A külföldön dolgozó magyarok által hazaküldött, folyamatosan növekedő jövedelemről csinált összeállítást az RTL Klub Híradója. Ez az adat azért érdekes, mert viszonylag jó minőségű adatgyűjtésből származik, és arra lehet következtetni belőle, valójában mennyien is dolgoznak külföldön, illetve ők hogyan keresnek.

Az RTL anyagában hivatkoznak egy tanulmányt, ami az MNB által kiadott Hitelintézeti Szemlében jelent meg, és többek között a külföldiek által hazaküldött jövedelmekről szóló Eurostat-adatok alapján van benne néhány érdekes ábra.

Például ez, ami azt mutatja, a GDP-hez viszonyítva mekkora a külföldről hazautalt jövedelmek értéke. A rangsorban élen állunk Európában.

Egészen komoly, évi hárommilliárd euró körüli összeget utalnak haza az átmenetileg külföldön dolgozó magyarok. 2009-ben még kevesebb, mint félmilliárd euró volt ez az összeg. És hiába a magyarországi béremelkedés és munkaerőhiány, a trend egyelőre nem fordult.

A tartósan külföldön dolgozó magyarok még csak évi félmilliárd eurónál tartanak, de az ő hazautalásaik is kitartóan növekednek.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.